Alt under 80 er useriøst

Hvad var det EGENTLIG han sagde, Henrik Jørgensen? 

Jeg har spurgt ham. Han kan ikke selv huske det. Han hedder Jan. Vi mødtes første gang i nullerne. På det tidspunkt var Jan løber, og jeg vidste med mig selv at jeg godt kunne følge trop, så vi talte sammen - bl.a. om løb. Og på et tidspunkt fortalte Jan mig så at han havde en ven, som kendte en der kendte en der kendte Henrik Jørgensen. 


Henrik Jørgensen... Den eneste dansker nogensinde under 2.10 på en maraton. En tid han satte i London d. 21/4 1985, tre år senere vandt han løbet. Det var dansk langdistanceløbs guldalder og Henrik Jørgensen var kongen. Det lange hår. Den spinkle og dog stærke og seje krop. Pandebåndet og det faktum at han satte sig ned og sked under et løb, og fortsatte uanfægtet af at hele episoden blev fanget på TV og broadcastet til hele verden. "Når en mand skal, så skal han.". Det syntes at være hans udtryk i alt hvad han foretog sig og selvom jeg ikke var særlig gammel, da han løb først over målstregen i London i 1988, så fornemmede jeg alligevel ærefrygten i de voksnes øjne. Dette var det ypperligste resultat af den mest ihærdige og intense træning.

Henrik Jørgensen havde på et tidspunkt til Jan´s vens, vens, ven udtalt at "Alt under 80 (km/uge) var useriøst...". Jeg ved ikke hvorfor sætningen bed sig så godt fast. Måske fordi jeg godt kunne lide den klare definition af seriøst vs. useriøst. Ville man løbe seriøst, måtte man over 80km/uge. Sådan var det, når nu Henrik Jørgensen sagde det.

Tilfældet ville at jeg for nogle år tilbage deltog i en festlig begivenhed på Bornholm, hvor Henrik Jørgensen - der i dag er bosiddende på solskinsøen - var en af gæsterne. På et tidspunkt efter hovedmåltidet, er der en smule opbrud og jeg går hen for at tale med ham.

Jeg kan huske at jeg indledte samtalen: "Henrik Jørgensen... Der er to ting jeg gerne vil sige til dig.", Hvorpå han kiggede spørgende i forventning om en fortsættelse. " Det ene er, at jeg er din største fan... Og det andet er spørgsmålet om du virkelig er ophavsmand til udsagnet: "Alt under 80 om ugen er useriøst."? Han så lidt forundret ud - måske over at møde en fan her 30 år efter hans store bedrifter, men vi fik en god snak. bl.a. fortalte han, at han, da han slog den danske rekord i 1985, var en smule ærgerlig over at hans forberedelser i dagene op til ikke havde været helt optimale... Han var ganske sikker på at han under lidt bedre betingelser kunne have løbet endnu hurtigere. Det skal tilføjes at verdensrekorden på 2.08.05, var blevet slået dagen forinden i Rotterdam af portugisiske Carlos Lopez og altså nu hed 2.07.12, men Henrik Jørgensen har på det tidspunkt givetvis haft sit sigte på at slå en verdensrekord. Han fortalte også om hvordan træningen dengang hed 200-300km om ugen og at han kun sjældent og i forbindelse med konkurrencer var nede og løbe 160km/uge. Der var heller ikke tale om at der blev løbet langsomt på nogle af disse ture. Alt foregik ved ekstremt høj intensitet. Jeg undrede mig over hvordan de kunne holde til det, og ville samtidig ønske at jeg en dag tilfældigt ville komme cyklende på vej i samme retning som sådan en løber der drønede afsted på en 30km tur i tempo 3.10 (min/km).

Og nåeh ja. Så afviste han på det bestemteste, at det kunne have været ham, der var ophavsmand til sætningen: "Alt under 80 er useriøst."

Kommentarer

Populære opslag