Kombi studie - afsluttende tests

Pigsko, som back-up til 400m test, i tilfælde den skal gennemføres på frostglat bane. 
Efter hjemkomsten fra Philadelphia, resterede der en uge af kombistudieforløbet. I denne uge blev vi testet for fremgang på sprint og i styrke, men de egentlige tests - dem som udstiller studiets succes eller fiasko, er 10km, 400m, yoyo (eller bib-test), samt VO2max. Alt var tilrettelagt og klart til at vi skulle formtoppe og testes nu - og så slog frosten ind. (opdateret d. 16/12-12, endelig version)

(oprettet 8/12-2012)

Især 400m og 10k var kritiske da de nemmest afvikles udendørs. Mandag blev 400m aflyst og onsdag var det 10k der blev aflyst p.g.a. glat føre. Og så skal jeg ellers love for at der kom gang i opslagene på FB. Personligt har jeg mest på spil på 10´eren, da det ligesom er her jeg mener at jeg skal forbedre mig, men udsigten til at skulle løbe en test (25 banerunder), i glatføre med en temperatur omkring -5c, var absolut ikke optimal. Måske var formen der, men den mentale forberedelse var også svær, ikke mindst fordi der samtidig har været en del ting at se til ved siden af, efter hjemkomsten fra Philly.

I løbet af ugen kunne man fornemme hvordan Jacob, Jonas og Tanja blev mere og mere fortvivlede over de dalende temperaturer og udsigten til mere sne. Hvis der kom til at gå for lang tid ville hele studiet måske være spildt. Hvor længe kunne man forvente at forsøgspersonerne (test-gruppe især), kunne/ville vedblive med at holde formen vedlige med højintense pas på egen hånd?

Østerbro stadion onsdag aften. Ikke rigtigt muligt at løbe en ordentlig 10´er  i det føre, derfor bliver testen aflyst.
Onsdag aften blev jeg så bedt om at tage hul på mine tests, ved at lave yoyo testen. Yoyo testen består af en serie af sprinter på 2x20m, hvor man løber det der i i Basket-sprog hedder touchdowns. Der er 10 sekunders pause mellem hvert løb, som udløses ved et "Bib", og et "bib" ved halvejen, samt et "Bib" til slut. Afstanden mellem bibsene sænkes så gradvist og man bliver ved indtil man ikke længere kan nå hjem. Første gang det sker, får man en advarsel. Anden gang er øvelsen slut, og det nummer man er nået til noteres.

Yo-yo (bib-test)
Vores bibtest blev gennemført torsdag eftermiddag hvor vi løb 2 hold á 4 personer. Der er ikke så meget mere at sige om testen. Det lykkes mig at lave en forbedring på 1 bib i forhold til pretesten, hvilket svarer til en udholdenhedsforbedring på 2x20m. (tror nok jeg endte på 20,2, hvad det så end betyder). Per løb samtidig med mig og fik en overraskende advarsel allerede på 17. Herefter fortsatte han i imponerende stil og blev den der nåede længst. Alle testpersoner forbedrede sig, så trænerne fik et lille lyspunkt at varme sig ved.

Bibtesten var relativt hård ved læggene (især venstre) og jeg var øm i løbet af fredagen. Er blevet lidt følsom med min venstre side efter at der har været en masse knas både op til Philly og også efter. Det er ikke en specifik ting, men ligesom at tingene hele tiden flytter sig. (Lysken, ydersiden af ballen, forstrækning i baglår, og altså ny ydre læg). Selvom det ikke er noget jeg mærker ved løb, er det alligevel lidt belastende, hele tiden at blive mindet om. Fredag var jeg sindsygt træt p.g.a. for lidt søvn, så jeg gik i seng kl. 22 og sov til 7.30 (havde Anton ikke vækket mig), var jeg blevet liggende en time mere). Lørdag formiddag skulle der løbes 10k test.

10km test
Jeg står op og føler mig lidt uoplagt. Kaffen smager underligt. Jeg ved ikke rigtig hvilket tøj jeg skal have på. Solen skinner, men er det koldt? ER slet ikke klar til at gå ud at løbe stærkt. Prøver at samle tankerne, men de vil ikke og det ender med jeg opgiver. Man kan ikke forcere den slags ting, måske er det bare mig der skulle tage og lytte til kroppen og så docere derefter? Cykler ind på stadion med Anton. Påklædningen er OK. Vejret er OK. Har hældt en gel og lidt ekstra carbs på og noget kold te, det virker som om at systemet er tilfreds med det indtag.

Vi er lidt forsinkede og trænerne er tydeligt nervøse. Måske mere nervøse end os. Igen og igen gentagerde hvor vigtigt det er at vi giver os på denne tur. Der er 12 min. fri opvarmning, hvor jeg chatter lidt tilfældigt rundt. Har ikke specielt meget lyst til at brue energien på opvarmning. I sidste øjeblik beslutter jeg mig for at løbe i solbriller. Det er godtnok overskyet, men temperaturen er 0c-(-1)c og mine øjne løber i vand af den kolde luft. Beslutter også at beholde windbreakeren på (løber med 4lag, hvilket egentlig er lidt vel rigeligt, men jeg GIDER bare ikke begynde at fryse).

P.g.a. tilfrysning af bane 1, løbes hele ruten i bane 2. Der kompenseres herfor ved at rykke starten frem 180m. Kna ikke huske formlen, men det er lige ved at gå galt, da vi kort før start er rykket 100m for langt tilbage, hvilket ingen naturligvis er særligt interesserede i.

Nå men vi finder altså det korrekte startsted, og så er det ellers igang. Per og Jack har løbet og punket mig under opvarmningen, hvor jeg har undladt at reagere, alligevel er jeg overrasket over at Jack fra satrt ligger sig helt op foran. Det er i et tempo en smule højere end forventet. Den hurtigste af os Martin Eisemann de Almeida (stort talent på 19 år), ligger lige bag mig, så jeg er nogenlunde tryg, men da han efter en runde, rykker frem og lægger sig bag Jack, er jeg alligevel en anelse bekymret. Jeg har ikk etænkt mig at øge tempoet på nuværende tidspunkt. Faktisk synes jeg vi ligger og trykker den lige i overkanten. At jeg har lidt ret i mine antagelser får jeg et bevis på ved 1km (hvor vi får oplyst vores eneste mellemtid), den er på 3.23min/km for mit vedkommende. Skulle jeg hoilde den stil hele vejen ud, vil min sluttid blive under 34min. Tja, det ville vel ikke være så tosset, men måske en smule ude af proportioner. :-). Tiden beroliger mig en smule. Og det beroliger mig yderligere, at jeg kan se, at hverken Martin eller Jack trækker fra. Der udvikler sig på de næste par runder et sjovt spil, hvor de ganske vist rykker lidt hver gang vi passerer start, men jeg henter dem igen uden problemer på opløbet. Ved 2k, passerer Martin, Jack. Jeg synes selv jeg kommer tættere på, men bruger alligevel en runde på også at komme forbi Jack.

Så starter der en Laaaang jagt på Martin. Omkring 11 eller 12 runde, synes jeg at jeg har lidt overskud og jeg rykker forbi ham. Jeg mener det holder til omkring 17, så er han igen foran mig. Han slår et lille hul, og på det tidspunkt er jeg slet ikke i nærheden af at kunne lukke det. Hver gang jeg føler den mindste smule overskud, sender jeg det ud i benene for at holde tempo. Det er umuligt at sige om vi løber hurtigt eller langsomt, men jeg gør ihvertfald mit bedste. Det værste er når man kommer til at tænke på runder. 10 runder endnu. 8 runder endnu. En runde er kun 400m, men den skal forceres med tungen ud af halsen, så der er ikke nogen "nemme omgange". Det lykkes mig at holde nogenlunde snor i Martin, og det beroliger mig også lidt. Jeg kommer ikke til at gå ned.

Ved 17. beslutter jeg mig for først at tænke igen når jeg runder 20. ved 19, ændrer jeg det til 22. osv. osv. Ved ikk erigtig hvad jeg tænker på, men det er hårdt hele vejen. Jeg ville gerne have sat en spurt ind med 1000m igen, men det er helt umuligt. Jeg tror det lykkes at øge en smule på de sidste 400m. Kommer ihvertfald lidt tættere på Martin oppe foran. 100m, 50m. Så er pinen snart slut. 10m. Mål. Tid 35.53. Smukt. Løb 36.52 på split tiden under eremitagen, har altså forbedret mig 1 min. Jack kommer ind i en rigtig god tid omkring 37min og kaster sig til jorden med kramper. Det tager noget tid at få vejret - min vejrtrækning også under løb har altid befundet sig i det høje lejde, men jeg bliver relativt hurtigt klar - godt hjulpet på vej af ekstasen over at være kommet under 36min.

Senere får jeg at vide at 5k mellemtiden lå på 17.40 (10 sek. fra pr.), hvilket må siges at være godt. Alt i alt har jeg lavet en PR på marathon og på 10k indenfor en måned. Og jeg sidder og overvejer om jeg skal forsøge en OL kval. eller sådan noget. :-). Spøg til side, men det er en fantastisk fornemmelse at forbedre sig. Generelt har jeg fået et par rigtig gode fif til at forbedre træningen fremover, ligesom temperatur forholdende næsten kun kan blive bedre. I´m Happe. :-).

Tilføjet d. 16/12-12

VO2max (mandag d. 10/12 - i en kælder på Institut For Idræt)
VO2max testen er en led satan, hvor man iført gasmålermaske og kateder i armen, skal tonse afsted på et løbebånd, hvor hastigheden øges (i dette tilfælde med en km/t pr. min.). Der er ikke så meget at sige til den. Jeg når op på 21km/t, førend jeg gispende må gribe ud efter gærdet og testen slutter. Dvs. mere eller mindre slut. Der skal lige tages blod ud nogle gange, efter at løbebåndet er stoppet, for at måle på nogle blodværdier. Jeg når et par og tyve sekunder længere end sidst, hvilket vel er OK. Har i det mindste opnået forbedringer i samtlige dicipliner indtil videre. Nu resterer der en hvilepuls/blodtryks måling + biopsi, onsdag morgen, samt den afsluttende fysiske test som bliver 400m. om aftenen d. 12/12 i Ballerup Super Arena.

400m (Ballerup Super Arena)
Pga. af den pludselige frost og sne, har Tanja, Jacob og Jonas bakset en aftale sammen om at vi kan låne banerne i Ballerup Super Arena onsdag aften fra 20.30. Det er herude de hurtige banecykelryttere træner, men inderst i cykelbanen er der altså tracks á 225m. Da vi er en del der skal løbe 400m, bliver vi indelt i tre heats med Jack, Per og jeg selv i det første.

Jeg er IKKE frisk til denne test. Jeg har sovet alt for lidt og mit hoved har værket de sidste tre dage. Jeg ønsker mest af alt bare at få overstået testen. Prøver at fokusere på at at det kun drejer sig om ca. 1 minut. Og det er måske netop dette "ca. 1 minut", som er den bydende omstændighed her. Det ville jo være rart at ligge lige under, frem for lige over.

Jeg har ingen idet om hvad min tid var i pretesten, men det var en bizar oplevelse at mærke hvordan alt kraft pludselig forlod kroppen, med kun 100m igen. Man tror simpelthen ikke det er muligt at blive så træt på så kort tid, før man har prøvet det. Nu har vi imidlertid trænet sprint et utal af gange til kombifællestræningerne, så det burde være blevet bedre.

efter opvarmning får vi tildelt baner. Vi starter 50. fremme og skal altså løbe to laps. Jeg får bane tre, Per bane to, og Jack bane et. Efter første sving skal vi søge ind i bane et. Tre, to, en, løb... Starten går og jeg tænker acceleration... Allerede halvejs inde i svinget er Jack forbi mig og jeg kan mærke Per ånde mig i nakken. Tag inderbanen, tænker jeg og trækker derind, for at være foran Per. Det lykkes og Jack kører sit eget løb oppe foran. Så er vi rundt en omgang. Der er 175m igen. Vi kommer ind i svinget, og jeg mærker igen hvordan jeg er drænet. Min vejrtrækning bliver klagende og jeg kan ikke holde lyden tilbage. Som vi kommer ind på opløbsstrækningen, kan jeg fornemme at Per rykker bag mig. Jeg søger at øge, men kan simpelthen ikke. Koncentrer dig om dit eget løb tænker jeg og Per trækker forbi. Han kommer ind ligeforan mig og jeg vælter nærmest over ham da vi er forbi målstregen. Han vælter selv og vi falder bare sammen og bliver liggende i måske 15-20 sekunder. Jeg er helt væk. Og tiden 1.00.1. Det er næsten ikke til at bære, men på den anden side har jeg svært ved at se hvordan jeg under omstændighederne skulle have gjort det bedre. Jeg er ret sikker på at sub 1min. ligger og venter på mig lige rundt om hjørnet. Vi skal bare have lidt bedre vejr og et friskere hoved. Fra pre-testen har jeg trods alt også forbedret mig med mere end 2,5sekunder (det svarer til godt 17m).

Her er vi lige ved målstregen. Jeg er overhalet af  Per og lider. Jeg synes af een eller anden grund at det ser ud som om at Per griner. :-)
Det var slut på kombistudiet for denne omgang. Det har været en fornøjelse. Jeg skal muligvis lige ind og have målt blodtryk og hvilepuls en ekstra gang i den kommende uge, fordi der var nogle udsving på værdierne der. Og så kommer der en samling, hvor vi får leveret vores resultater i en eller anden form.

Næste mål er Cph. Marathon i 2013 og senere på året også Berlin. Hvor der skal nås nye mål med nye metoder. Jeg vil formentlig begynde at poste på bloggen herom inden alt for længe.

Tak til alle der har fulgt med. :-)


Læs om kombistudiet her:
Læs om træningen ottende uge her
Læs om træningen syvende uge her
Læs om træningen sjette uge her
Læs om træningens femte uge her
Læs om træningen fjerde uge her
Læs om træningen tredie uge her
Læs om træningen anden uge her
Læs om træningen første uge her

Kommentarer

Populære opslag