Mbali Run - En introduktion

Fællesbillede fra 2. Mbali Run, ved depot / 2. omgang
Hvad nu hvis den væsentligste årsag til niveauforskellen mellem de afrikanske løbere og resten af verden, primært er afrikanernes måde at træne på? Noget kunne tyde på det, da norske Sondre Moen i fjor bankede flere minutter af Henrik Jørgensens dengang knap 32-år gamle skandinaviske rekord på maratondistancen. Det skete nemlig efter at han i et år havde trænet, levet og spist som kenyanerne. Det blev på en måde således Sondres præstation (2.05.48 d. 3/12 2017 i Fokuoka/Japan), der affødte idéen om Mbali Run


Idéen er helt enkelt at kopiere afrikanernes træning så godt som muligt. Konkret handler det om at få flere af de bedste løbere til at deltage i fællestræninger, hvor andre seriøse løbere også er velkomne. Man starter ud i et roligt tempo omkring 5.00-4.30 og efter en 5-8km gives løbet frit og der løbes nu med stigende tempo Her finder man ind i en gruppe, som passer til ens eget tempo. På denne måde kan pro, elite, supermotionister og motionister - kort sagt alle løbere - få mere ud af hinanden.

Første Mbali Run i foråret.
Mbali - som i lang løbetur
Mbali er swahili og betyder "lang", som i "lang løbetur". Navnet er selvfølgelig en henvisning til - og anerkendelse af - de afrikanske løberes ekstremt høje niveau, men det er også et udtryk for at vi under de enkelte Mbali runs primært fokuserer på den lange tur, som typisk vil være 30-40km. Det er naturligvis også muligt at afkorte turen afhængig af  hvor man er i sæsonen.

2. Mbali Run

Sylvia Kiberenge med Otto ved depotet på 2. Mbali løb lørdag d. 2 juni med HMRC som værter. Foto: Anton H. V.
Sociale løbefælleskaber bakker op
De tre første omgange Mbali Run blev lanceret i 2018 ved at en sammenslutning af de tre københavnske løbefælleskaber: NBRO Running, Mikkeller Running Club (MRC) og Runners United, hver var vært for afholdelsen af en Mbali Run, med deltageropbakning fra de andre løbefælleskaber.

3. Mbali Run
Energi fra samarbejdspartnere
Ved de tre første Mbali Runs, har KaiserSport sørget for at Maxim støttede op om projektet med energi, geler, recovery etc. Energi til træning er "luksus" og ikke en streng nødvendighed, men i modsætning til i Kenya, hvor grupperne træner mere stabilt sammen, vil der ved et Mbali Run herhjemme, deltage løbere fra mange forskellige grupper og det skal være sådan at disse løbere føler sig velkomne og passet godt på. Derfor har det været et hit, de forudgående gange at have et depot stående ude på ruten.

Depot, så er der serveret.
Reggae
Depotet bemandes af frivillige som desuden spiller reggae på et medbragt anlæg - fordi det er fedt og fordi reggaen er en del af Kenyansk løbekultur. Udover musikken i depotet, har vi investeret i en rygsækhøjtaler til cyklen, som skal sørge for at forreste mand/kvinde kan finde vej. Også her spilles der også reggae.

Annoncering
Annonceringer af de enkelte Mbali Runs, foregår via Facebook siden LRUnited og via værtskanalerne, som typisk også vil være Facebook sidder eller grupper.

Der arbejdes på en hjemmeside. Hvorfra arrangementer og information selvfølgelig også vil udgå.

Økonomi
Det er altid gratis at deltage i Mbali-Runs. Omkostninger dækkes i visse tilfælde af brugerbetalt forplejning, eller ved salg af løbetøj med tryk på.

Mbali Special
Lørdag d. 17/11 afholdt vi desuden en omgang Mbali-Special, med NBRO som værter. Det specielle ved Mbali "Special" var, at det opstod udenfor de oprindeligt tre planlagte Mbali Runs. Det var Anders Rømer, der under en evaluerende snak foreslog, at lave en ekstra tur inden årets udgang. Og da tilbagemeldingerne hidtil har været positive, valgte vi altså at kalde årets sidste - og mere spontane - Mbali for "Mbali Special".

De hurtige bakker op
Det er ikke svært at få de allerbedste løbere til at stille op til en fællestræning. Til Mbali Special kontaktede vi den århusianske løbegruppe: "Mo´s Friends", som huser flere talentfulde langdistanceløbere. Ikke længe efter svarede Esben Hornum at de gerne vil komme en 4-5 løbere.

Klar til start. Foto: Henrik Ludvigsen
Mbali Special (forløb)
Mbali Special er kombineret med NBROs normale lørdagstur, så der står allerede tæt på 100 mennesker, da vi ankommer til start ved Nbar med de fem fra Mo´s friends. Anders Rømer holder en kort intro til flokken, om rute og praktiske ting og jeg følger op med et par yderligere detaljer, førend starten går.

Mange løbere igennem gaderne. Foto: Henrik Ludvigsen
100 mand igennem de smalle gader
Det er vigtigt at holde igen på udlægget. Der vil være tid nok til at give den gas, når vi først er kommet ned i mosen. Vi er næsten 100 løbere, men det fungerer. Snart bugter der sig lang slange af løbere igennem Nørrebros smalle gader, ned til Søerne og op igennem Fælledparken på vej mod Lersø Park Allé.


For enden af Lersø Park Allé. Foto: Henrik Ludvigsen
Der på cyklen, fornemmer jeg en virkelig god stemning blandt løberne. Overalt bliver der smalltalket og jeg gætter på at mange møder nye ansigter den dag.

I mosen.
På vej op ad Lersø Park Allé trækker feltet sig endnu mere ud, men alligevel når vi i samlet flok ned til vandposten i Mosen, hvor der tages et fællesbillede kort før at løbet gives frit.

Fællesfoto
Frit løb
Forrest stikker Frederik Bruun af i pace 3.20, herefter løber Anders Rømer omkring 3.30, begge skal ikke løbe de samlede tredive km.

Frederik Bruun

Anders Rømer
Mark Olsen, Esben Hornum
Efter de to forreste følger en gruppe på fire bestående af Omar Hsn, Esben Hornum, Alexander Prien og Mark Olsen de ligger i et pace omkring 3.40, og så fordeler grupperne sig ellers som perler på en snor dernedad,. Jeg stopper op et par gange for at tage billeder og uddele et par energibarer og kan konstatere at den gode stemning er intakt, førend jeg begiver mig op til Esben, Mark, Alexander og Omar. Det lader til at det bliver den gruppe jeg skal følge og her kender Mark allerede ruten, så vi er i trygge hænder.

Omkring 14km skal jeg lige lave noget opsamling og må slippe de forreste for en stund. Da jeg atter er fri til at indhente dem, er de kommet ganske langt foran. De må have øget hastigheden.

Jeg føler mig selv udmattet og flår en energibar frem. "Hvor mon de bliver af?", tænker jeg imens jeg suser afsted på cyklen igennem mosen og lokale beboere råber og gør fagter af mig, som den fartbølle jeg er. Men jeg skal jo have kontakt og pludselig kan jeg skimte dem på vej op ad motorvejsoverskæringen.

Sidste stykke i mosen
Da jeg atter har kontakt, nyder jeg bare resten af turen. De tre unge mænd løber godt til og jeg fornemmer hvordan de har gavn af hinandens selskab. Jeg tager et par film og pace ligger nu omkring 3.20-25.


Ved den anden vandpost gør vi holdt. Herfra er der godt 8km hjem og godt 3km før vi atter er ude af mosen. På det efterfølgende stræk frem til udgangen af mosen lægger Omar sig forrest i et pace omkring 3.05. Det går stærkt og de andre to må slippe, men vi kan stadig føre en samtale og underlaget er rigtig godt.Ved udgangen af mosen for anden gang gør vi holdt og venter på Mark og Esben, som kommer godt 20 sekunder efter. Resten af vejen hjem foregår ved cruise tempo med et lille svinkeærinde forbi Parken til ære for de kære AGF´ere. :-).

Tilbage ved Nbar møder vi Henrik, Marius og Muhammed. De har løbet 22km og har hængt ud under varmelamperne sammen med en flok NBROere efter løbet. Jeg kommer i tanker om kassen med geler og recoverybars og smider den frem til fri afbenyttelse. Det lader til at være et kærkomment initiativ. Vi forlader selskabet kort tid efter, da Mo´s Friends er ved at blive kolde.


Hjemme i lejligheden får vi en hurtig frokost og noget te, inden vore veje skilles, men jeg håber at det ikke bliver sidste Mbali i det selskab. :-)

Mbali 2019
Vi er i øjeblikket ved at planlægge Mbali for 2019. Både Mikkeller, NBRO og Runners United er med igen. Det er desuden tanken er at udvide kredsen af værter, således at vi måske kan lave 6-8 Mbali træninger i løbet af året. Datoerne håber vi at kunne annoncere allerede i starten af året. Følg med på facebooksiden:

Frivillige
Er du nået så langt som hertil, kan det være du synes Mbali Run lyder spændende og at det er noget du kunne tænke dig at være med til at udbrede.

Der er brug for frivillige til afholdelsen af de enkelte Mbali Runs. Frivillige vil typisk opstille og bemande depotet, eller køre med ude på ruten på cykel. Har du lyst til at være frivillig, så send en mail til mig: jvibild(a)gmail.com.     Kommentarer

Populære opslag