Adidas Adizero Takumi Sen (anmeldelse af racesko)

Adidas Takumi Sen er en let sag på 182g
Efter tre år i Adizero Adios Boost og før det Adios2, var det på tide at prøve noget nyt. Valget faldt på endnu en Adidas, nemlig Adizero Takumi Sen (ATS), som er en anelse lettere end Adios Boost og nu også har fået en smule af "Boost materiale" under forfoden. I skyndningen snuppede jeg også et par Saucuny TypeA, men dem har jeg ikke taget hul på endnu, så den anmeldelse må vente. Boost materiale (det "flamingoagtige" hvide i sålen under forfoden)

Vægt

Det første jeg overhovedet kigger på i en racesko er vægten. Jo lavere vægt des bedre. Producenterne oplyser gerne en vægt på skoen, men den skal tages med et gran salt. Jeg har endnu ikke oplevet at den oplyste vægt har passet. Om det skyldes at man måler vægt på lavest tænkelige skostørrelse, uden såler og snørebånd med videre, skal jeg ikke kunne sige, men jeg vejer altså mine sko selv. Og ATS er med sine 182g en ganske let sko.

Størrelse
Når man handler sko på nettet er størrelsen altid lidt af et sats. Selv indenfor samme mærke, kan man ikke regne med at de samme størrelser holder. Jeg googler lidt frem og tilbage og når frem til at jeg godt kan gå et halvt nummer op i størrelse på ATS (i forhold til Adios Adizero Boost), så jeg bestiller en størrelse 11/10,5 (US/UK). Det viser sig at passe meget godt. Sammenhængen skulle være, at designet er lavet af en japaner og derfor er skoen en anelse mindre. Det viser sig dog at min ”gamle” Adizero Adios model også var i ovennævnte størrelse, så man slipper nok ikke for at finde sin egen størrelse.

Er du forvirret over alle disse Adidas sko. Her kommer et billede med de omtalte modeller. Fra højre er det Adidas Adizero Adios. Det er den ældste af modellerne og var den som Haile Gebrselassie, satte flere verdensrekorder i. I 2013 kom Adidas med et nyt materiale de kaldte for ”Boost”. Noget af dette kom de ind i sålen på en Adios og fik dermed skabt Adizero Adios Boost (midtfor). Og nu tester vi altså hvad man kunne kalde en letvægtsversion (nederst) på 182g kaldet Adizero Takumi Sen – ikke at forveksle med en anden model (Takumi Ren), som slet ikke er på billedet, men som jeg var lige ved at købe ved en fejl. 

Hældrop

Hældrop kaldes højdeforskellen mellem hæl og sål. Hvis du går på bare tæer er dit hældrop altså ”0”, som i nul og antagelsen er at jo lavere hældrop des tættere vil skoen understøtte en løbestil der minder om løb i bare tæer. Bemærk at du sagtens kan have plateausko med et hældrop på 0, det er altså ikke selve højden, men forskellen imellem højden hhv. bagved og foran man måler. ATS har et hældrop på 6mm og det er indenfor hvad man betegner som ”lavt”. Personligt kan jeg godt lide de lave drops – også i træningssammenhænge – da jeg mener det bedre stimulerer og aktiverer foden, men det er altså en smagssag, og fremfor alt også en tilvænningssag.

Drop er forskellen i højde mellem hæl og forfod. Som det måske kan fornemmes her er ATS en flad sko med et lavt drop

Sålen

Specielt for ATS (og de øvrige to adidas modeller), er sålen, som er udviklet i samarbejde med dækproducenten Continental. Den består af romber i et vaffellignende mønster, hvor hver rombe munder ud i en lille spids - en slags pig. Det gør at trykfordelingen får en mindre overflade, og skoen står altså ganske godt fast. Ulempen er naturligvis at de små pigge er udsatte og nemt slides ned.

"Piggene" i sålen closeup

Piggene i sålen på afstand.

Første test

Skoen ankommer om onsdagen før Cph Half, hvor jeg har tænkt mig at teste den i konkurrence. Men jeg vil gerne lige have en almindelig tur i den også først. Så jeg tager dem på i min nedtrapningsuge, for at se hvordan de reagerer på et par fartleks momenter rundt om søerne. Det første jeg bemærker er at den virker som om den skubber min fod en smule indad – altså antipronerende. Det overrasker mig lidt, da det skulle være en neutral sko, men følelsen går væk igen efter et par minutter. Det er en superlet sko, og man får lyst til at give den gas i sådan en sko, så jeg lægger an til et par hundrede meter i fart.

DET ER EN FED FORNEMMELSE…. Det er som om skoen suger sig fast til underlaget, straks det er i kontakt, men det er ikke et klæbrigt sug, bare en meget hurtig og direkte kraftoverførelse fra fodsål til asfalt. Jeg tager et par ture endnu, men er ret hurtigt overbevist om at denne sko skal afprøves på søndag.

Anden test
Cph Half bliver første konkurrence hvori skoen skal testes. Jeg har beskrevet løbet andetsteds her på siden, men skoen gør det så godt, at jeg beslutter at tage den med til Odense når der 14 dage senere skal løbes DM i maraton der. Jeg er VILDT imponeret over vejgrebet, som jeg i virkeligheden mener er en underkendt faktor i konkurrencesko, hvor alting går op i vægt og natural running. Forestil dig hvor stor en betydning det kan få, at din kraftoverførsel via vejgrebet bliver forbedret blot en lille smule.

Tredje test
HCA Maraton bliver endestationen, for hvad jeg mener er denne sko´s formåen. Der er i mine øjne IKKE tale om en maraton sko. Dertil giver den for lidt afdæmpning, og du mærker det først når du er kommet over halvvejs. Her kan det til gengæld udvikle sig til en pine, som du meget gerne vil være foruden. Jeg vejer omkring 70kg, og ved 25-26km går det altså galt for mig. Hvis du er lettere kan du muligvis holde længere. Hvis du er tungere går det galt noget før. Det er en tommelfingerregel selvfølgelig, men jeg mener som sagt ikke der er tale om en maraton sko.
Sko i flere vinkler
Fordele
Fantastisk vejgreb, som i virkeligheden er ubetaleligt. Super letvægter med en god pasform

Ulemper
Jeg ved det ikke endnu, men jeg tror den er hurtigt slidt op. Det er altså en sko der er relativ dyr i drift, særlig pga. sålen, som så også er skoens helt store force

Konklusion
Fantastisk vejgreb, hvis du går totalt op i at din racesko skal være perfekt og at prisen ikke spiller nogen rolle kan du vælge denne sko til halvmaraton og ned. Vær opmærksom på at den nok skal skiftes jævnligt. Det er IKKE en maraton sko.

Kommentarer

  1. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også det er en fantastisk sko. Jeg tror dog ikke der er mange der ville anbefale den til ultra... :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag