Translate

Copenhagen Half 2016 - løbsberetning

Man ringer selvfølgelig på klokken når der er sat PR. Foto: Carsten Sillehoved
Det er bemærkelsesværdigt at sidde her, dagen efter at 22.000 løbere, stillede til start ved Copenhagen Half Marathon. Mit gæt er at langt de fleste af disse løbere, som jeg, gik ind i deres startbokse med en smule sommerfugle i maven. Dette var løbet man havde rettet sin træning efter. Det var her man gerne ville præstere lige lidt ekstra. Dette var begivenheden der i lang tid havde stået fjernt, som man næsten ikke kunne vente på og NU blæste den dig lige i fjæset som en storm fra vest.  Intet kan gøres om. Det er NU det rent faktisk sker. 

Jeg forsøger at bevare roen ved at holde et rytmisk åndedræt. Det er svært. Selv med den let spredte vind der prægede formiddagen, var vejret i år endnu bedre end sidste år hvor Copenhagen Half for alvor markerede sig som et hurtigt løb. Der var ikke flere undskyldninger. 

Pga. DM på maraton om 14 dage i Odense var mine overvejelser omkring Copenhagen Half en anelse komplekse. På den ene side, kunne jeg fornemme at formen var god. Jeg synes at have genfundet en god balance i træningen og jeg vidste at jeg ville kunne løbe hurtigt. En PR ville redde sæsonen. Men jeg prøvede sidste år også på egen krop, hvordan Cph half kan sætte sig i benene på et efterfølgende maraton (Berlin), der blot ligger 14 dage foran. Så opgaven var altså at løbe så hurtigt som muligt, uden at ødelægge noget. Som nævnt var træningen gået godt, men i fredags fik jeg den pludselige indskydelse at starte på styrketræning, og jeg havde haft en tiltagende DOMS i benene, siden i går hvor jeg det meste af dagen var til en vens polterabend.

Men det var altsammen ligegyldigt, for der var kaldt til holdfoto ved startstregen med klubben SØAM kl. 09.55 altså 1.20t før løbet skulle starte og jeg var allerede sent på den. Febrilsk zigzagger jeg gennem stien i Fælledparken. Jeg håber at start ligger det samme sted som sidste år, ellers når jeg det ikke. Træk vejret... Tænker jeg hver gang jeg kan komme til det og får styret cyklen op til Øster Allé, hvor jeg smider den i nærmeste cykelstativ. Start ER det rigtige sted, men hele klubben står allerede opstillet. Det er 150m nede ad gaden og jeg skal forbi en menneskestrøm  og et par sikkerhedsvagter.

Jeg hopper over hegnet og ind på startstrækningen, hvor der ikke er andre mennesker. Ved fodgængerovergangen står vagterne foran afspæringen op til start. De kigger væk og jeg springer resolut forbi dem. "Hov... Hvor skal du hen?..." hører jeg i baggrunden. Men der er ikke tid. Kameramand og det hele står på plads derhenne allerede. Jeg vifter med armene, for at signalere at jeg er på vej og at de skal vente. Jeg kender ikke så mange i den klub, og tænker at dette da må være det dårligste indtryk man overhovedet kan give. Men der er jo ikke noget at gøre. De får øje på mig, og jeg hopper ned bagest i opstillingen. Hurtigt får jeg smidt jakke og taske så man kan se min trøje. Billedet bliver taget. Jeg nåede det.
SØAM Klub foto på målstregen kl. 09.59, sønadg formiddag. Foto: Helle Bidstrup 
Bagefter mødes jeg med holdet (M45), som består af Claus Lindberg, Carsten Sillehoved, Bo Foged og jeg selv. Der bliver taget et par billeder af os og vi går over i "Runners Zone" for at aflevere baggagen. Efter baggageafleveringen smutter vi over på stadion, for at varme op. Vi har en god halv time til kl. er 11, hvor vi tænker at vi skal indfinde os i startboksen. Starten går 11.15.
M45 hold: Undertegnede, Claus Lindbjerg, Carsten Sillehoved og Bo Foged. Foto: Helle Bidstrup

Opvarmning
Min opvarmning består af 2km. jog og nogle øvelser. Det er samme opvarmning jeg laver forud for intervaltræning. Jeg afslutter med et par stigningsløb, og når lige et smut på toilettet. Da jeg kommer ud er kl. 11.00. De andre er smuttet. Men det gør ikke så meget. Jeg fokuserer på åndedrættet og jogger forsigtigt mod start. På vejen tager jeg et par stigningsløb yderligere i græsset. Som menneskemængden fortættes, stiger anspændtheden. Jeg prøver at smile og hilse på folk, men det er ikke de lange dybe samtaler der bliver ført. Sådan er det altid. Jeg finder de andre i startboksen. Jeg befinder mig ca. midt i sub1.30 gruppen. Jeg har ikke rigtig nogen idé om, jeg skal kæmpe mig længere frem eller hvad, så jeg beslutter at blive stående. Min plan er at holde et pace, som jeg kan mærke er fornuftigt, fra start og ikke forcere noget. I det hele taget skal jeg prøve ikke at forcere noget i dag. Jeg trækker vejret. Slår mig selv på lårene.

Start
Afspærringen mellem os og elitefeltet fjernes og alle bevæger sig frem. DEt sker ganske kort før tid og er en smule overrumplende. Nu har man gået her og forsøgt at berolige sig selv hele formiddagen, og så skal vi pludselig til at skynde os. Jeg kigger på uret over startstregen. Der er 10 sekunder til start, men jeg hører ikke nogen nedtælling. Istedet lyder et kvæk fra en pistol og feltet sættes igang. Jeg står lidt tilbage, så der går lidt tid inden jeg kommer over startstregen og sætter fart på.

1-5km
Det første stykke går ned ad Øster Allé. Jeg holder et behageligt pace og koncentrerer mig om at overhale. 50m fremme kan jeg se Kenneth Kierkeby fra SNIK, som jeg har løbet mod nogle gange før. Vi er i samme agegroup og jeg regner med at støde på ham senere. Ligenu har jeg placeret mig lidt forkert og er spærret lidt inde, så Kenneth trækker væk. Jeg bevarer roen og tænker at jeg skal tage overhalingerne over en længere strækning. Efter en km. viser pace 3.30. Det er et rigtig godt gennemsnitspace, men man er altid lidt kæk i starten. Jeg har det dog ganske fint. Der står Tanja, som jeg lige når at vinke til. Jeg føler jeg løber fokuseret. Lige bag mig løber Glenn, som kommer med en bemærkning til pacet. Jeg er ret fokuseret, og har det at finde et flow som primær opgave, så jeg vifter lidt med armene. Er ikke videre snakkesagelig. Vi drejer ned ad Øster Farimagsgade og Glenn overhaler. Katrine står og hepper ved 2k. Jeg giver en lidt akavet highfive. Jeg tænker at det er en lille ruteændring fra sidste år, hvor vi var nede omkring Nørre Voldgade, før turen gik mod Nørrebro, men det er fint. Pace er fint. Vi nærmer os Frederiksborggade og Dronning Louises Bro. I svinget bliver der kæmpet lidt om pladserne og jeg må gøre mig bred for ikke at blive klemt. Det går udover een eller anden, som efterlader en bemærkning, men jeg synes ikke det er i orden at skære mig af. Ved ca. 3k er vi på Dronning Louises Bro. Her holder NBRO´s berømte heppekor til og den får heller ikke for lidt i dag. Luften af tæt af røg og konfetti og overalt er ansigterne smilende og glade. Man kommer nemt op i fart på dette stykke. Jeg holder fokus og cruiser igennem videre op ad Nørrebrogade. Hist og her kommer opmuntrende tilråb, men jeg når slet ikke at opfange dem alle. Oppe ved Nørrebros runddel runder vi 5k. Jeg registrer et ca. pace på 3.33. Der er ikke noget ur ved 5k porten, så jeg kan ikke rigtig sammenligne, men jeg kan konstatere at afstanden fra at uret bibber og så til at jeg rent faktisk runder KM mærket bliver større og større. Jeg regner derfor med et snit på 3.34-35 er mere realistisk. Til gengæld har jeg det ganske fint.

Nørrebrogade omkring 4k. Foto: Ask Hybel
6-10km
Vi svinger til venstre efter Nørrebro station. Det er en fin kurve og jeg bliver mindet om at det rent faktisk er et hurtigt løb. På papiret var dette et af de skarpe sving, men der er ingen problemer overhovedet. Vi fortsætter ud af Nordre Fasanvej, hvor Strøm har en ganske god lydkulisse og igen konstaterer jeg hvor fed opbakningen til dette løb rent faktisk er. Vi har løbet en anelse op ad og jeg begynder at glæde mig til at skulle cashe lidt ind ved Frederiksbergs Allé, men bliver lige overrasket af at vi først skal ned af Godthåbsvej og så videre ad Falkoner Allé. Det går dog fint, og jeg synes at jeg henter et par stykker på vejen. Vi er et par stykker der sporadisk har ligget samlet i en gruppe, men nu er der kommet lidt opsplitning. Jeg har ikke selv været helt opmærksom på dette og løber derfor lidt alene oppe foran. Ved Frederiksbergs Allé kommer der dog atter lidt samling. Vi flyver rundt i svinget op ad Vesterbrogade og passerer 10km. Atter må jeg konstatere at der ikke er noget ur, så jeg får ikke nogen måling på min splittid. Uret siger fortsat 3.33, så jeg regner fortsat med 3.34-35

11-15km
Igen er der en smule opbrydning. Stemningen omkring Enghave Plads, hvor Distortion står for larmen er fantastisk, og der er tre løbere som stikker af. De er ikke langt foran (måske 20m), men jeg bliver for sent klar over at vi skal ind i modvindsstykket ved Ingerslevsgade, langs banelegemet. Jeg husker det stykke fra sidste år, hvor jeg stille og roligt lagde mig i læ. Og med det i baghovedet får jeg atter kontakt efter et par hundrede meter. Vi passerer tolv og jeg kan se at pace er dalet lidt. avr. pace hedder nu 3.34 (jeg tænker 3.35-36). Det er omkring et minut fra 1.15, og jeg begynder at tænke at en acceptabel sluttid vil ligge under 1.16. Vi løber over Dybbølsbro og ned langs med Kalvebod Brygge. Jeg begynder at synes at tempoet er en anelse langsomt og beslutter mig for at gå op foran og trække os op til to andre løbere der ligger godt 50 meter fremme. mellem 13-14 ligger jeg foran og jeg synes jeg fornemmer en vis rumlen omme bagved. Lige efter 14 er der et væskedepot, hvor jeg får en kastevind lige i fjæset, og så ligger jeg mig atter lidt i læ. Vi løber op mod Christiansborg for at runde 15k. Benene er gode avr. pace på uret siger stadig omkring 3.34.

Jeg har lige fanget gruppen igen i modvind ned ad Ingerslevsgade. Foto: Jonas Johansson
15-20km
Fra 13km har jeg delt ruten op i mit hoved. Det handler om at nå til 17k, og så sætte et nyt mål derfra. Men først skal jeg nå 15. Da jeg når 15, er jeg overrasket over hvor hurtigt det er gået. Vi løber gennem Kgs. Nytorv og ned ad Store Kongensgade og jeg kan se at vi langsomt haler ind på løbere foran os. Der står Mogens Grønnebæk og hepper med et SØAM flag. Der er ikke langt igen og jeg synes det går godt, så jeg beslutter mig for at øge en anelse igen. På det næste stykke mellem 16 og 17 henter vi nogen der hægter sig på, imens andre falder fra jeg kigger på uret. Avr. pace siger 3.33, der er små 5km igen, men jeg ved at hvis blot jeg når til 19, så skal jeg nok få skrabet sammen til resten af turen. Jeg begynder at mærke en form for træthed nu. Det er ikke slemt, men der er hele tiden nogen som gerne vil øge og hver gang, har jeg sådan en indre stemme der siger: "kunne vi for fanden da ikke bare tage den lidt med ro.". Men jeg er jo ikke et hak bedre selv. Vi passerer 17k, så er der 4km igen. DEt er under 15min. Inde i mit hovede begynder jeg at tælle sekunderne, for at overdøve stemmen. 1, 2, 3, 4... 100 og forfra 1, 2, 3, 4... 100 og forfra... Vi når ud til 18km hvor jeg igen ser Tanja. Jeg kan godt mærke at jeg er ved at være presset og jeg tror ikke det ligefrem er et smil jeg får manet frem som hilsen til hende. Min vejrtrækning lyder nu også ad h. til. Hvad er det også jeg har rodet mig ud i. Vi drejer ned ad Strandboulvarden 19km, og videre ned ad Østerbrogade og pludselig kan jeg se 20k skiltet. Jeg kan også se Kenneth Kirkeby oppe foran, og jeg fornemmer at jeg er ved at være rimelig alene. Kenneth er for langt foran, måske 200m, jeg kan umuligt nå ham med under 2km igen. Uret viser 3.33, og jeg tænker at jeg da nok kommer komfortabelt under 1.16, så hvorfor bruge flere kræfter nu? Jeg må have slækket lidt på farten, for pludselig hører jeg prusten og stønnen fra løbere bagved. Vi passerer de 20km.

Opløb
Jeg kan se Ulrik Roos, der åbenbart pacer Louise Batting på det sidste stykke, de runder hjørnet ved trianglen, omkring 20 meter foran mig. Bag mig kan jeg mærke andre der sætter fart på og nu kan jeg skimte målet selvom det er ganske langt fremme. Jeg kan ikke rigtig se uret før et par 100m. før mål. Hov... Hvad er nu det. 1.14.36... Den har endnu ikke rundet 1.15... Pludselig går det op for mig at jeg skal få fart på og jeg fyrer op under kedlerne alt hvad jeg kan. Jeg overhaler Ulrik og Louise og kæmper som en vild mod uret der alt for hurtigt tæller opad. 1.14.46, 47, 48... Jeg passerer 21km... Der mangler nu 97,5m... 1.14.53, 54, 55, 56... 30-40m igen. 1.15.00, 01, 02, 03.... Så kommer jeg over stregen. Jeg stopper mit eget ur. det viser 1.15.06. avr. pace 3.32. Jeg håber selvfølgelig på at få lidt på netto tiden, men ved godt at det er usandsynligt, da jeg først startede uret idet jeg passerede startstregen. Men altså det viser sig senere at jeg kommer i mål i tiden 1.15.05. Det er en komfortabel personlig rekord på 23 sekunder. Det hele er ovre på et splitsekund, men jeg er glad.


I græsset efter løbet, imens vi venter på medaljer. Foto: Ukendt

Resultater
Resultatmæssigt ender det med en samlet plads som nr. 126. Der var trodsalt 22.000 til start, så det er da i den bedre halvdel. På aldersklasse i kampen om DM, er det ret tæt. Jeg ender som nr. 6 med 50 sekunder til SØAMs nye hurtigløber Bo Foged. Stort tillykke til Bo. Og hold konkurrencen i aldersklassen m45 tager vi os af på eftertrykkelig vis, med næsten et kvarter ned til nr. 2 som er holdet fra Sparta.

M45 guldvinder på 1/2-maraton 2016, med en samlet tid på 3.50.42. Foto: Ukendt

Kommentarer

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Altid fed læsning når Hr.Vibild skriver. Sjovt som man kan relatere til sit ejet løb, bare på et helt andet plan. Tillykke med PR og guldmedaljen i holdkampen. Søam på Danmarkskortet.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg