Løb med musik i ørene uden risiko for at blive kørt ned

Sådan... In Ear Monitors frar Westone, der sidder perfekt, og lader baggrundslyd komme med ind.
Mit forhold til musik under løb er ambivalent. På den ene side kan det være rigtig god adspredelse, når man er ude på de lange ture. På den anden side, bryder jeg mig slet ikke om, ikke at kunne høre trafikken omkring mig. Det mener jeg imidlertid nu at have fundet en løsning på, men først en lille forhistorie. 

For nogle måneder siden, deltog jeg som videofotograf med AVM Audio Visuelle Medier til Pro Light & Sound (PLS) messen i Frankfurt. PL&S er ihvertfald Nordeuropas største indenfor sit felt, der - som navnet indikerer - handler om brug af lyd og lys i professionel sammenhæng. Lad mig bare være ærlig og sige at jeg på disse messer har nok at gøre med at holde styr på lyd og lys på mit eget kamera, hvor Finn Nesgaard oveni rollen som journalist, i en årrække også har været min tålmodige guide og mentor udi ting som hvidbalance, skarphedsdybde, fokus, gain, kunstlys og dagslys, trådløse mikrofoner etc. etc.

Det hænder at jeg kan have et par spørgsmål til nogle af de produkter vi møder. Derfor spidsede jeg ører da vi i selskab med Jes Baggersted fra PSS Professional Sound, besøgte Westone standen, for et kig på det nyeste indenfor InEar monitors i form af serien AM Pro.

For almindelige mennesker kan InEar monitors oversættes til høretelefoner, der sidder i ørene. Der er dog det specielle ved InEar monitors til professionel brug, at de er designet til at give kunstneren (fx. scenemusikeren), en idé om hvordan hans lyd er. Kunstneren vi derfor aftale med lydmixeren, hvad han gerne vil høre, og så vil det signal blive sendt til ham på scenen.

Udfordringen for manden på scenen kan imidlertid være, at han faktisk gerne vil kunne høre hvad fx. hans bandmedlemmer siger til ham. Derfor har amerikanske Westone udviklet en InEar Monitor der lader lyd fra baggrunden eller omgivelserne (ambient) komme med ind, så man kan høre hvad der foregår i mixet og omkring en samtidig. Heraf iøvrigt navnet AM Pro.

Westone har levet af detteher siden 1959, så der er en vis grund til at formode at de ved hvad de har med at gøre. Det var selvfølgelig muligt at prøve høretelefonerne på standen og ad omveje, blev det mig der fik dem på foran kameraet, der blev til et interview, som kan ses her.


Mine ører er normalt rigtig dårlige til at holde almindelige headsets på plads. Så det første der slog mig, var hvor godt disse AM Pro høretelefonerne egentlig sidder. Og da vi uden problemer gennemførte interviewet med høretelefonerne på slog det mig, at AM-Pro måske kunne bruges til løb.

Om testen
De høretelefoner jeg tester er modellen AM Pro 10. 10-tallet står egentlig for et et-tal og betyder at den har 1. aktiv højtaler indbygget. Tilsvarende har 20, 30 og 50 hhv. 2, 3 og 5 aktive højtalere indbygget. Jeg tester dem på en Ipod mini, fra 2007.

Indhold og tilbehør
Headsettet kommer i elegant indpakning og med en lille pose af skumdimser, så du er sikker på at kunne finde en der passer til dit øre og så du har lidt i reserve. Desuden leveres den med en lille "flight-case", så høretelfonerne ikke skal ligge og flyde rundt blandt alt muligt andet bras, når du ikke bruger dem.

Boks med headset og flightcase

Xtra Øredupper
Ibrugtagning
Jeg pakker høretelefonerne ud og sætter dem fast om ørene. Igen får jeg fornemmelsen af hvor godt de sidder. Man kan dårligt mærke man har dem på, men de rykker sig ikke en milimeter når jeg forsøgsvist laver et par spring. Bestemt en opløftende start. Jeg regulerer lyden, og prøver at føre en samtale med Tanja og Anton, men det virker lidt kunstigt, så jeg beslutter mig for istedet blot at hoppe ud i det og se hvordan det går på løbeturen.

Ambient samtale
Der skal ikke gå lang tid før jeg får testet "ambient funktionaliteten" (altså det med at baggrunden kommer med ind). I krydset mellem Åboulevarden og Rosenørns Allé står et hollandsk par og kigger på et kort. Uden at tænke videre over det, spørger jeg dem om jeg kan hjælpe. Det viser sig at de skal til Dronning Louises Bro, som ligger lidt derfra. Ubesværet får jeg forklaret dem dette imens musikken stadig spiller i mine ører. Det er faktisk først efterfølgende, da jeg atter sætter i løb, at det går op for mig, at jeg lige har ført en samtale med headsettet kørende for fulde drøn.

Konklusion
Jeg tester AM Pro 10 på yderligere 4 løbeture og ender med at blive helt glad for dem. Det er en speciel fornemmelse, at kunne høre hvad der foregår omkring en, samtidig med at man hører musikken og nogen vil sikkert mene at det tager noget af kvaliteten ud af selve lyden. Jeg synes imidlertid at det er helt perfekt, at bevæge sig rundt i trafikken med musik i ørene og stadig have høresansen til hjælp.

AM Pro kan købes her (Pris: 1.568,75 DKK )
Se mere på AVM.dk

     


 

Kommentarer

Populære opslag