Mine hemmelige våben


De stribede sokker der giver mig ekstralange tæer og hermed et mere "kænguru-agtigt" afsæt er et af mine hemmelige våben i kampen mod uret
Jeg er spændt som et lille barn op til juleaften, og der er endnu fire dage (3,5) til race. Så på sådan en dag, kan jeg vel ligesågodt benytte lejligheden til at afsløre et par af de "hemmelige" våben jeg har benyttet i træningen og forberedelserne op til dette års Copenhagen Nykredit Marathon.

Rødbedesaft
Rødbeder og rødbedesaft tip til bedre præstation
Indtag rødbedesaft 1/2l/dag fire dage før race, eller spis bederne rå (se opskrift nederst)
Det første hemmelige våben, kan du - hvis du skynder dig - endnu selv nå også at få udbytte af. Det handler om indtag af rødbedesaft i rigelige mængder. Jeg henviser her til et forsøg udført af britiske forskere ved Universitetet i Exeter. Det kan du læse/se mere om her og her 

Det korte og det lange er, at forsøgspersoner indtog 1/2 liter rødbedesaft 4 dage op til en event og herefter øgede udholdenheden, sænkede blodtrykket og alt muligt andet godt.

Forskerne udtaler at forsøgsresultaterne er markante, hvilket betyder noget i retning af at "den er god nok, der er noget om snakken".

Man tilskriver effekten, rødbedens høje nitrat indhold, hvad jeg også har forsøgt at dykke videre ned i, men her har jeg indtil videre måtte stå af. Det kræver en del timers nørderi, som vel ligger en smule udover min - i øjeblikket - DAMP-agtige opmærksomhedshorisont. Det eneste jeg har kunnet finde synes at være en sammenkædning med et andet forsøg, udført af skandinaviske forskere der påpeger en tilsvarende effekt ved indtag af sodium fosfat.

Når man søger på disse stoffer, dukker mystiske ting op om kræft og kunstgødning. Fysiologisk roder vi rundt på molekylært niveau, så i denne omgang vil jeg nøjes med at læne mig op af de positive resultater, som vises i test og tro på at det virker.

Som nævnt i indledningen skulle effekt kunne opnås ved indtag af 1/2l. rødbedesaft/dag fra 4 dage før race. Personligt har jeg eksperimenteret med at indtage rødbede i ubehandlet form (læs: RÅ). Bevares, jeg skræller den selvfølgelig, men ellers er den rå. Hvis du synes det lyder mærkeligt så har jeg en lille opskrift til dig nederst på siden.

Racersko
Spar over 9 ton på et par konkurrencesko
Konkurrencesko (i dette tilfælde Asics DS Racer), sparer dig  for at skulle flytte 9240 kg.


Mine Asics DC Racers er også et lille hemmeligt våben. Specielt fordi jeg for et år siden gik og var voldsomt bange for at sådan nogle konkurrencesko da gav alt for lidt støtte og sikkert ville give skader - især på en marathon. Jeg testede det af og fandt imidlertid at det modsatte nærmest var tilfældet. De flade og lette sko, tvinger landingen frem på foden, og det belaster i langt mindre grad knæ end sko der støtter alt for meget. jeg vil ikke bevæge mig ind i en længere disputas om træning, sko og skader. Det det her handler om er vægt, som bedst illustreres ved et eksempel.

Konkurrencesko: DC Racer = 232g/stk
Træningssko: Nike Structure = 364g/stk
Vægt difference på træningssko og konkurrencesko: 132g/sko = 264g i alt.

Lad os bare sige at der tages 35.000 skridt i et marathon på 42.195m. Det vil altså sige at du fjerner 9,24ton belastning, og det siger sig selv at det har en effekt. Effekten kan udregnes ret præcist i watt og KJ. Jeg håber at eksemplet her er nok.

Fodvægte
Vægte om anklerne, måske godt i restitutionen
Våben nr. tre. vægt på ankler - når jeg nu alligevel ikke laver andet. :-)

Lad mig bare understrege at dette er et eksperiment. Det opstod såsnart jeg mærkede effekten af konkurrenceskoene (man føler sig rent faktisk lettere). Hvis du nogensinde har prøvet det der med at stå i en døråbning og presse armene mod karmen i et minut, for herefter at træde ud af døråbningen og så opleve hvordan armene nærmest letter, så er det en lignende effekt jeg taler om her.

Så jeg tænkte oprindeligt. Fint... Vi tager så meget vægt på, som overhovedet muligt under træning, for at få det maksimale overskud når vi deltager i konkurrencer. Af samme grund træner jeg ALDRIG i konkurrencesko. Det handler ikke her om at blive hurtigere i intervallerne, men om at vænne kroppen til en bestemt belastning og den får du også med tunge sko på. Jeg vil ikke afvise at det på et vist niveau vil være gavnligt at træne koordinering, "legspeed" og lignende med minimal vægt, men så er vi igang med noget finjustering og jeg har i øjeblikket andet at bruge min tid på (læs: der er andre ting som har klart større forbedringspotentiale). Hvorom alt er styrtede jeg ud med mine 1kg. vægte på anklerne og fik en rigtig grim skinnebensbetændelse i løbet af en uge. Måske gik jeg for hårdt til den for hurtigt, måske sad vægtene på en ubehagelig måde om anklerne som påvirkede mit løb. Jeg ved det sådan set ikke, men er ihvertfald gået bort fra at træne med fodvægte igen.

Til gengæld kan jeg godt finde på at tage dem på mellem træningerne. Det er absolut en udokumenteret teori, men jeg tænker det er noget med hele tiden at fortælle musklerne at de ikke helt kan regne med hvilken belastning de kommer ud for, fra det hoved der nu styrer den krop de er fastgjort til. Derfor må de også generelt have et "højt" beredskab. Muskler er jo celler, der på et eller andet plan fungerer autonomt, så det at påvirke miljøet omkring cellerne er en måde at styre dem på. OK... nok nørderi herfra... Hvis du er nået hertil skal du da også have en opskrift.


Råkost af rodbede, gulerod og æble, med kokos, tranebær, nødder og omega3
1-2. personer
Du tager:
1 Gulerod
2 Rødbeder (der skal være lidt mere rødbede end gulerod forhold 3:2)
1 æble

Skræl rodfrugter og skyl æble.

 • Riv gulerod, rødbede og æble i en skål 
 • Vend blanding forsigtigt
 • Overhæld med en smule levertran m/citronsmag (en smule fedtstof gavner optagelsen af en række af de gode ting i denne ret) 
 • Drys nogle nødder (mandler eller lign, ca. 10 stk), 
 • Drys med kokosmel, så det ser ud som nyfalden sne
 • Drys i en mængde svarende til nødderne tranebær (rosiner, hakket tørret abrikos eller lign. kan også bruges) 


Velbekomme.

Smider et billede på, næste gang jeg laver den.

Kommentarer

 1. Som tilføjelse til afsnittet om Rødbeder som kost tilskud, vel jeg gerne efterfølgende henvise til en anden undersøgelse der også omhandler nitrat indhold i en fødevare (nemlig spinat):
  http://politiken.dk/videnskab/ECE1668592/forskere-afsloerer-skipper-skraeks-hemmelighed/

  Artiklen afslører nogle forsøg med mus, som tilsyneladende har fået stærkere muskler af spinat indtaget, man peger på en øget forekomst af proteinerne DHPR og CASQ1.

  Fra hvad jeg kan google mig frem til er der tale om proteiner der påvirker udveksling af natrium/kalium i musklerne. Lur mig om det ikke er det samme man får ud af rødbedesaften. :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag