Qualisys 3D Løbestilsanalyse - testen

Fysioterapeut Nickolaj Kaae forklarer tallene for undertegnede efter endt test. Foto: Tanja Ravnholt

Vi mødte op, Tanja Ravnholt, Otto og jeg kl. 08.00 i Kaiser Sport Lab på hjørnet af Frederikssundsvej og Arnesvej i Brønshøj. I Lab´en, som ligger overfor butikken, stod en sympatisk og veloplagt Nickolaj Kaae og tog imod os. Nickolaj er uddannet Fysioterapeut og har desuden en forkærlighed for biomekanik med i bagagen, så han synes at være den perfekte ledsager de næste 90 minutter (som faktisk bliver til næsten to timer). 


Forud for dette indlæg er der udgivet en "Indledning"

Indledning / Forberedelse
Lokalet er lyst og med en behagelig rumtemperatur. Jeg er på forhånd blevet bedt om at fremmøde med shorts og løbesko. Andet skal man ikke have på, da der skal placeres i alt 35 små reflekser rundt på kroppen, som Qualisys systemet, via de 9 infrarøde highspeed kameraer, kan aflæse.

Inden vi sætter reflekserne på, udspørger Nickolaj mig om nogle detaljer vedrørende min trænings- og løbehistorik, samt hvad jeg har af forventninger fremadrettet.

Jeg fornemmer at påsætningen af reflekserne kræver en hvis anatomisk viden og præcision, så jeg gør mit bedste for ikke at vanskeliggøre den proces - lidt som at være hos frisøren, der beder dig om at holde hovedet i en bestemt position når der skal bruges skraber i nakken. :-)

Reflekser bag. Bemærk tændstikmanden på skærmen. Det er på en måde mig. :-). Foto: Tanja Ravnholt

Reflekser foran. Så er vi klar til test. Foto: Tanja Ravnholt
Testen
Og så er vi klar. Efter forudgående aftale tester vi på hastighederne hhv. 5. 4.5, 4, 3.5 og 3 min/km. Selve testen starter efter ca. 5min i lavt pace, hvor man kan varme en smule op altimens systemet kalibereres - går jeg udfra. Herefter løber man i relativt kort tid (1-2minutter), ved de respektive belastninger/paces. Undervejs, kan man se sig selv gengivet som tændstikmand/dame på en storskærmen, eller betragte hvordan hovedet rytmisk bevæger sig op og ned i genspejlet fra ruden ud til Fredrikssundsvej. Det handler egentlig mest om, bare at løbe så afslappet, som man nu kan i de respektive tempi.

Testen varer godt ti minutter, men jeg beholder reflekserne på efterfølgende, indtil Nickolaj er sikker på at Qualisys systemet har opsamlet de nødvendige data og at vi derfor ikke behøver at gentage forløbet som backup.

Analysen
Nu er det tid til at analysere. De mange reflekser betyder at systemet har opsamlet viden om bevægelsen i fod, knæ, hofte, overkrop og arme. Det er disse data der nu punkt for punkt analyseres og kommenteres på.

Systemet visualiserer resultatet ved at angive en ideal kurve (for hvert analyseområde, fx. foden). Idealkurven er et ekstrakt fra 20 svenske eliteatleter, samt en matematisk algoritme som systemet kan beregne udfra biomekaniske principper - som dybest set er en avanceret form for vector beregning.

Det er en smart måde at anskueliggøre på, dels hvor man selv ligger i forhold til idealet og dels til at have i baghovedet, når man skal forstå hvad kurven rent faktisk viser. Fx. udgør et tydeligt "hop" på en af graferne et rul fra pronation til supination og tilbage i forbindelse med nedslag og afsæt.

Det at man på den måde, så tydeligt kan identificere bevægelsen, synes jeg er interessant, fordi bevægelsen typisk indgår i et mønster (fx. er fodrullet blot en del af skridtet) der i øvrigt agerer mere eller mindre autonomt (dvs. man tænker ikke over den) og hvis en behandler/træner skal kunne arbejde med dig må du og han have en præcis måde at påpege disse bevægelser på. Det blev en lidt lang sætning, jeg håber du forstår.


Ihvertfald synes jeg udemærket jeg forstår Nickolaj og hans forklaring om at jeg ligger lidt langt nede i hoften pga. et manglende svaj i ryggen, og jeg forstår også at det sandsynligvis er her jeg bør skride ind for at opnå forbedring i mit løb med styrketræning eller andre alternative træningsformer. Sålangt så godt.

Forslag
Nu viser Nickolaj mig nogle træningsøvelser, der faktisk har mere at gøre med at ændre mine kropslige vaner, end egentlig styrketræning og oven i dette foreslår han et par deciderede styrketræningsøvelser, som jeg kan kombinere min træning med. Vi aftaler at ses igen i næste uge, hvor jeg vil få en introduktion til de pågældende styrkeøvelser, da det er nogle som jeg skal lave ved en relativ høj belastning og min teknik derfor skal være i orden.

Derudover får jeg tilsendt en pakke med mine data og det var sådan set det. Den næste gæst er en kendt dansk skuespiller/komiker, så jeg skynder mig væk.

Evaluering
Jeg er foreløbigt positivt overrasket og jeg har svært ved at se hvorfor sådan en test IKKE skulle være en fordel, især hvis man - som jeg - er en løber der kan lide at nørde med løb og som gerne vil blive bedre.

Jeg vil på basis af inputs fra testen udvikle mit kommende grundtræningsprogram og fremlægge dette i mit næste post.   

Kommentarer

Populære opslag