Anmeldelse af Garmin Forerunner 620

Så har Vibild fået nyt løbeur. Læs anmeldelsen her
For to år siden købte jeg mit første løbeur (et Garmin Forerunner 210), på tilbud i Sportmaster til 1.800kr. Indtil da havde jeg brugt en mobil telefon med GPS. Og før det løb jeg med stopur. Mobiltelefonen forekom mig i en lang periode som værende det eneste fornuftige, idet jeg herved også kunne have musik med på turen. Men jeg var efterhånden begyndt at opleve crash og svigt bl.a. p.ga. vejr og vind, som altså gjorde at jeg besluttede mig for Garmins model 210. Min baggrund for at skrive denne anmeldelse, er altså ikke et stort kendskab til andre løbeure iøvrigt, men derimod mine erfaringer som løber og det man bl.a. kan bruge løbeure til.

Som "daglig" løber er man ret afhængig af et stabilt løbeur. Den gamle model havde gjort det OK, dog med jævnlige og uforklarlige nedbrud - som regel i forbindelse med ladning. Fredag d. 17/1 skulle jeg lade uret til en lang tur lørdag, og det gik ned. Det var ikke muligt at tænde igen hverken umiddelbart eller efter et par dage. Så søndag var min tålmodighed slut. Nu skulle uret skiftes og det nye ur kom til at hedde Garmin Forerunner 620, eller slet og ret FR 620 (ak ja, sådan bliver man som løber - til tider ganske utålmodig).

FR 620 er Garmins topmodel i øjeblikket. Den kom på markedet ultimo 2013, og der er et par nævneværdige årsager til at det lige skulle være den.
 1. Der er tale om et udpræget løbeur (væk med features til cykling, gang og svømning)
 2. Med uret følger en ny teknologi - vistnok erhvervet fra Adidas - som giver det nogle ekstra målepunkter på: 
  • Kadence, 
  • Skridtlængde, 
  • Kontakttid, 
  • Samt vertikalt udsving (hvor meget man hopper op og ned)
 3. Og sidst men ikke mindst synes jeg uret ser godt ud. :-)
Det var det. For der skal altid være minimum tre grunde til at foretage en nyerhvervelse, ellers må man hellere vente lidt. :-)

Nyt løbeur med nye features. Her: bl.a. Trænings effekt, skridtkadence og vertikalt udsving
Pris
FR 620 kan fås lige under 3.300,-. Prisen er i den dyre ende af skalaen, så mine forventninger var også derefter. Bemærk at det skal købes inkl. Heart Rate Monitor (HRM), hvis du skal have gavn af alle de nye features. Jeg har ikke testet det, men jeg vil tro at du godt kan benytte en gammel HRM, hvis du blot skal bruge standard features (Hastighed, afstand, puls mv.).

Jeg fandt den bedste pris på pulsure.dk. Jeg nævner dem her fordi de uopfordret havde vedlagt en "Energibombe" i forsendelsen, bestående af nogle geler, energibarer, drikkedunk og salttabletter. Det havde de ikke behøvet, og det synes jeg er god stil, så derfor props herfra til dem.

Energibombe fra pulsure.dk (med i pakken uden beregning). Det er da god stil, er det ikke?
Uret blev bestilt søndag, til levering efter et par dage, og tirsdag tikkede en SMS ind om at jeg kunne afhente en pakke i min lokale kiosk (GLS droppoint). Smart... :-)

Første indtryk
I pakken ligger der den føromtalte "Energibombe" sammen med uret der er pakket i en fin æske. I æsken sammen med uret ligger en lader, med USB tilslutning, et pulsbælte og den nye chip, som til forskel fra tidligere chips, har en løber tegnet foran.

Kommer i smart æske
Uret er overraskende let, selvom remmen er lidt besværlig at få klemt igennem "restremholderen - eller hvad sådan en nu hedder", men jeg kan godt lide den lette fornemmelse. Laderen er magnetisk, så tilslutningen sker ganske nemt, og uret - der er forhåndsopladt - er på 100% i løbet af ganske kort tid. Så er det ellers igang med at lege. :-)

Sådan ser det altså ud, ude af pakken
Let og elegant

Og omkring håndleddet
Wifi
FR 620 har indbygget en WiFisender, som skal konfigureres fra din PC/Mac via et program som hedder "Garmin Express Fit". Det lykkes rimeligt smertefrit, og når først et WiFi er sat op på uret, foregår overførsel af data ved tryk på en enkelt knap, når du er i nærheden af det pågældende WiFi. Jeg har ikke haft lejlighed til at teste, om man kan benytte åbne WiFi´s og i givet fald hvordan. Men dette var ihvertfald nemt og det virker.

Bluetooth
Næste skridt er at få parret enheden med bluetooth. Det er smart i forbindelse med at den kan sende data til din mobil, som så kan gøre med dem hvad man nu kan gøre med sådan nogle - lave grafer, tegne ruter, sende hele skidtet videre til Endomondo etc etc. Dette går knap så let. Jeg finder ganske vist et Android baseret program ved navn Garmin Connect Mobile, men det er endnu ikke lykkedes mig at få enhederne til at tale sammen. Det betyder ikke så meget for mig, eftersom jeg alligevel ikke gider sprøjte min træningsdata ud til højre og venstre, men det er alligevel lidt et problem at der er noget software der ikke fungerer. Om årsagen så ligger hos Garmin, Android, HTC eller en helt trediepart er sådan set lidt svært at afgøre - heri ligger netop problemet.

Derudover leger jeg lidt med menuen. Den trykfølsomme skærm fungerer upåklageligt, og jeg glæder mig over farverne. Selvom der er langt til retina skærm, er det alligevel lidt opkvikkende.

Med opladt ur, beslutter jeg mig for at prøve det på en tur.

Ude og løbe første gang
Indrømmet, jeg er lidt den der "trial and error" type, hvad angår instrumenter som dette. Så jeg har ikke sat mig 100% ind i urets menu-struktur. Det første der slår mig, er hvor hurtigt der opnås satelit forbindelse. Jeg starter søgningen på vej ned ad trapperne (bor på fjerde), og jeg er næppe kommet ned, før der er hul igennem. Det har jeg imidlertid slet ikke opfattet, så jeg står i lang tid og venter på - det der så allerede er sket (noget med at en satelit skal blive grøn). Og så går jeg igang.

Jeg har slået biblyde fra, og får istedet en vibration fra uret, når der rundes KM (omgange), og slås nye rekorder (forstår ikke helt, hvorfor den ikke har hentet min gamle rekordliste fra min Garmin profil?).

Ved første stop efter knap 3 km. skifter skærmen og spørger om jeg ønsker at gemme. Her plejer jeg at checke tid og afstand, men det er altså ikke muligt nu. Det ved jeg dog ikke, så uforvarende kommer jeg til at trykke på "gem" og må altså fortsætte turen som et nyt træningspas. Ved næste lyskryds, prøver jeg at se om der skulle være en automatisk "stop ved stilstand" funktion (det er der, men jeg har ikke fået den tilsluttet). Og her opdager jeg ligeledes, at den måler "Øjeblikkelig tid" istedet for gennemsnitstid. Jeg brugte stort set aldrig "Øjeblikkelig tid" på mit gamle 210. Da km. tider har det med at variere og gennemsnittet giver et bedre overblik. Jeg prøver at skrolle de fire tilrådighedværende skærme igennem, men finder ikke avr. pace nogen steder. (Finder dog løsningen senere på ugen). :-)

I stedet vælger jeg at fortsætte og det ender med at blive en tur på samlet 22k i et snit på 4.04. Det er i den lave ende i forhold til mine normale lange ture, så jeg tænker at det også er et hurtigt ur. :-)

Intervaller på bane
Uret har indbygget de sædvanlige muligheder for at køre interval programmer. Det fungerer sikkert ufortrinligt, så det vil jeg ikke komme ind på her. Istedet vil jeg lige nævne, at vi onsdag har TMT (Træn med træneren) pas i Ravnholdt Running.

Det foregår på bane på Østerbro stadion, og derfor er der ikke behov for at indtaste intervaller. Passet består af 5x800m, og vi lapper så bare efter to runder på stadion.

Gennemsnitslængden for intervallerne ifølge uret er 800m. Det er ret imponerende. Jeg har aldrig oplevet et GPS ur, der var istand til at tracke præcist på et stadion og den oplevelse har jeg også hørt fra stort set samtlige løbevenner.

Hurtige satelitter
En anden feature der imponerer mig på andendagen, er hvor hurtigt uret finder GPS. Det hænger efter sigende sammen med at uret gemmer oplysninger om satelitternes positioner og herved kan forudsige deres placering op til en uge frem. Det lyder utroligt, men det ser ud til at virke og oven i købet virke nøjagtigt. Dette er et SUPER fremskridt. Vi kender alle til situationen, hvor man bare gerne vil afsted, men må stå og hoppe for at finde satelitter.

Average pace
Som nævnt havde jeg et problem med at uret ikke viste "Gennemsnits pace". Derfor besluttede jeg mig for at google lidt på sagen - hvad skal man dog bruge manualer til i disse tider. Det lykkedes mig at finde ud af hvordan man henter avr. pace og en hel række andre features frem på sine i alt 4 skærme med plads til 4 informationer hver. Siden det stod beskrevet på var et dybdegående review af uret fra sitet DCRainmaker og hvis man gerne vil have uddybende informationer om både dette og alverdens andre løbeure og gadgets generelt, kan siden her varmt anbefales.

Men altså problemet er løst og jeg kan selv vælge på hvilken skærm jeg gerne vil have mine oplysninger på.

Løbeøkonomi - det nye sort
Indledningsvist nævnte jeg et par nye features som følger med i dette ur, hvis man køber det sammen med den nye HRM. Disse features har i mine øjne at gøre med et til stadighed mere udbredt fokusområde i løbeverdenen - nemlig løbeøkonomien.

Grundlæggende kan man forbedre sit løb ved at optimere (læs: træne) på tre parametre:

 • VO2max (dit maximale iltoptag)
 • %VO2max (din evne til at arbejde tæt på dit maximale iltoptag)
 • Og løbeøkonomi (hvor langt løber du på literen, hvor effektiv er dit bevægelsesmønster mv.)

Du kan læse en ganske glimrende gennemgang af løbets tre faktorer (skrevet af Ravnholt Runnings egen Tanja Ravnholt) her.


Ups... Lidt shaky billede der, men her indgår en måling på kontakttid på 212 millisekunder (de hurtige er et stykke under 200), men det er så også et gennemsnit, og kontakttiden ændres markant ved forskellige hastigheder.
Kurverne følges ad (her fra en tempotur på 15k, med 3km opv. og 2km afjog). Puls op, kadence op, vertikalt udsving ned og kontakttid ned. 
Der er de der siger at løbeøkonomien vanskeligt lader sig ændre. Men man kan f.eks. se på eliteløbere at deres kontakttider er meget korte. Deres skridtfrekvens i sammenligning med "almindelige" motionister er høj og deres skridt er lange, samtidig med at energien bruges på fremdrift fremfor opdrift. Og med det fokus der efterhånden er kommet på løb rundt omkring, kan det ikke undre at en fabrikant af ure som Garmin, vælger at tage målepunkter for løbeøkonomi med i sit ur. Hvis man arbejder aktivt på forbedringer af sin løbeøkonomien, er FR 620 et ganske godt valg af løbeur.

Om målingerne så er nøjagtige, kan være sværere at svare på. Men jeg kan tilføje at jeg for et par uger siden fik foretaget kontakttidsmålinger med et professionelt udstyr (ved to forskellige paces). Disse målinger ligger på linie med de målinger jeg nu får fra 620. Endvidere er det interessant - men måske ikke overraskende - at se hvordan kontakttiden og de andre parametre flytter sig nedad når der f.eks. løbes intervaller. Det tyder på at netop intervaltræning kunne have stor effekt på netop løbeokonomi.

De indbyggede nye målinger betyder også at du kan få uret til at registrere indendørstræning. Dette er foreløbigt lykkedes på et enkelt pas, med en relativ beskeden fejl margen på 3,5%.

VO2max - løbsforudsigelse - klar til næste pas
Udover dette indeholder uret ligeledes nogle interessante features på f.eks. din VO2max (kondital), samt det giver dig nogle forhåbentlig realistiske bud på løbstider på 5-10 samt 1/2 og 1/1 marathon, og så holder den øje med din træning og den belastning du påfører kroppen og bruger dette til at forudsige hvornår du er klar til næste løbepas. Sidstnævnte kan faktisk være et ret værdifuldt input i bestræbelsen på at opnå forbedring, uden at komme i overtræning.

Garmin kalder selv uret for det tætteste man kommer på at have en coach lige ved hånden. Det lyder måske en kende kækt, men jeg må indrømme at jeg efter blot et par dage, jævnligt lige skal checke min restitutionsstatus, estimerede løbstider m.v.

Hvad skal man bruge det til?
Skal man så købe sig et nyt løbeur til flere tusinde kroner, istedet for et billigere et af slagsen, eller måske benytte sin telefon, eller et fitness bånd, eller hvad der nu ellers findes af muligheder? Jeg vil ihvertfald mene at for den seriøse (udholdenheds-)løber, ham eller hende der ønsker at forbedre sit løb på alle parametre, der kommer man ikke udenom at overveje FR 620. Uret er formidabelt.

Løber for at tabe dig, holde niveauet, eller for at hygge med vennerne, så findes der billigere alternativer. (De er bare ikke så lækre). :-)

Rating
Jeg rater dette ur højt. Giver normalt ikke stjerner og kokkehuer, men dette ur er tæt på topkarakter. Prisen og den lidt tvivlsomme software (eks. for tilslutning via bluetooth) er de parametre, som taler imod.  Kommentarer

Populære opslag