OK, så lad mig da blive testet som eliten

fra venstre: Claus Hechmann, Undertegnede og heppepigerne på Østerbro stadion en varm tirsdag i juni. Foto: Tanja Ravnholt 
I dagene op til dette års Københavns Marathon fulgte Politiken op på en artikel først bragt på Spartas hjemmeside, der omhandlede en test gennemført af Claus Hechmann - træner for en stor del af Spartas marathon elite og indehaver af Hechmann Sport. Testen består i en måling af iltoptag og CO2udskilning ved forskellige belastningsniveauer (intensiteter), og foretages med et udstyr der hedder: Oxycon Pro Mobile. Udstyret er relativt let at bære og egner sig derfor til live målinger, hvor du rent faktisk løber - i modsætning til løbebåndstests, hvor du ikke i samme grad aktiverer baglåret og derfor ligger fjernere en "realistisk" løbsbelastning.


Træner Tanja´s nysgerrighed var blevet vakt af artiklerne og ad snørklede omveje fik hun sat en aftale istand med Claus Hechmann, for selvfølgelig skulle jeg da "testes som eliten". Dette er en gennemgang af testen, hvad man kan bruge den til og hvorfor jeg tog den.

Gennemgang af test
Det var gloende hedt på Østerbro stadion tirsdag d. 18/6. Temperaturen viste 25c, og der var en let modvindsbrise på den fjerne langside. Udover dette herskede der optimale betingelser for at løbe. Vi havde aftalt at starte kl. 15.00 og da man blandt andet måler på fedtforbrænding/vs. kulhydrat forbrænding, havde jeg ikke indtaget andet end vand to timer forud. Jeg havde også sørget for at bevæge mig så lidt som muligt og endda holdt træningsfri mandagen forinden, for at være helt klar. Jeg havde imidlertid ikke fået mindre travlt på arbejdet, så da kl. sneg sig til at være 14.40, kastede jeg rygsækken over skulderen og skyndte mig "så lidt jeg nu kunne" afsted mod stadion. Da jeg ankom var der mennesketomt, men jeg havde travlt og skyndte mig til omklædningen. Jeg var i tvivl om der skulle løbes i konkurrencesko eller almindelige trainers, så jeg medbragte et par af hver (det viste sig at være fint med trainers). Da jeg kommer ned fra omklædning med alt mit habbengut, er der stadig mennesketomt. Der sidder en fyr i et lokale ud til pladsen, ved nogle skærme og jeg stikker hovedet ind og spørger: "Er du Claus Hechmann". Han kendte ikke CH og det var iøvrigt slet ikke spartas lokale, de lå omme på den anden side. Jeg gennemsøgte mit hovede for informationer om hvor vi havde aftalt at mødes. Jeg erindrede ikke at have aftalt noget konkret, men synes at have en klar fornemmelse af at det skulle være her i hallen. Jeg vender mig bort fra manden og ser Henrik Them stå og pille ved et eller andet. Han ved jo ikke at jeg ved hvem han er og han ved slet ikke hvem jeg er, så det synes jeg man må reagerer efter og jeg spørger: "Kender du Claus Hechmann?". Them svarer: "Øhh... Ja.. Jeg hedder Henrik og Claus Hechmann er min træner.". Jeg ville gerne have været lidt flinkere ved Them, men der er et minut til 15.00, så jeg spørge direkte om han ved hvor Hechmann befinder sig. "Ja." Siger Henrik Them. "Han sidder lige der rundt om hjørnet" og peger mod udgangen til stadion. Jeg håber jeg får sagt tak, og skynder mig ud på stadion. Her møder jeg Tanja, som også er i tvivl om hvor vi skal mødes. Nu bliver jeg klar over hvorfor jeg panikker en smule. Jeg vil rigtig gerne tisse inden testen, men havde egentlig planlagt lige at dukke op for at give besked om dette først. Nu da Tanja er her kan jeg jo bare gå på toilettet, så det gør jeg og da jeg kommer ud står Claus Hechmann i døren til stadion. Det viser sig at vi skulle være drejet til venstre ned til de små omklædningsrum i kælderen før stadion.

Rigging in the basement. Foto: Tanja Ravnholt

Vi går ned i omklædningsrummet, hvor jeg skal rigges på udstyret, som samtidig skal sættes til at optage, eftersom et eller andet teknisk ved Østerbro stadion, gør at man netop her, ikke kan sende trådløst. Jeg oplyser, navn, fødselsdato, højde og vægt imens Tanja og Claus småsludrer og sætter tingene på mig. Det er behageligt køligt i omklædningsrummet og Hechmann spørger først til mine tider på 10 og marathon, hvorefter han giver mig nogle paces, som jeg skal løbe. (hhv: 800m pace 5min/km, 1.200m pace 4.15min/km, 1.200m pace 3.40min/km og endelig 1.200m i pace 3.20min/km.) Herefter er testen slut.

Husk lige solbrillerne. Kunne godt kvalificere til NBRO runners lige her. :-). Foto: Tanja Ravnholt
Kort efter står vi nede på stadion og jeg bliver sluppet løs. Vesten som holder de to målere har en bøjle som falder bagover og skraber irriterende på halsen. Det er helt umuligt at skulle performe med sådan en dims i vejen, men efter første omgang finder vi ud af at man blot kan klikke bøjlen væk. Herefter går det nogenlunde ubesværet. Efter endnu en omgang, bliver jeg bedt om at øge tempoet. Jeg har ikke rigtig nogen fornemmelse, men mener at jeg løber nogenlunde i pace 4.00 rent. Det foregår nogenlunde ubesværet, selvom det er meget varmt. Efter tre runder sådan, bliver jeg lige stoppet op. Jeg får at vide at det er sidste stop og udstyret bliver lige checket efter engang. herefter skal jeg ud og løbe i pace 3.40-3.45 estimeret marathon pace.

Og sådan ser det ud. Foto: Tanja Ravnholt
Jeg bliver en anelse mere forpustet nu, og på et tidspunkt føler jeg at masken er en hæmsko for mit åndedræt. Det giver en kort overgang en smule panik, førend jeg får dysset mig ned igen. Efter tre runder således, bliver jeg bedt om at gå op i fart på de sidste tre omgange. Jeg løber disse i pace 3.20min/km. Undervejs føler jeg at masken til tider letter under mit, nu ret tunge åndedræt, men jeg slår det hen som indbildning.

Testen er slut. Claus piller udstyret (til 400.000,-) af. Jeg vil gerne af med det - HURTIGT - Foto: Tanja Ravnholt
Så er testen slut. Da jeg stopper er det svært at få vejret gennem masken og det er ihvertfald lidt af en befrielse at få den af. Helt upåvirket af dens tilstedeværelse kan man vist ikke være, men det er klart mere realistisk end at løbe på bånd. Et godt råd kunne være at løbe ved lavere temperatur.

I shot the sherif. :-). Foto: Tanja Ravnholt
Hvad kan man bruge testen til?
Testens vigtigste element er at den måler fedtforbrændingen. Konkret kigger man på forholdet mellem CO2 udslip og Iltoptag altså CO2/O2 og får den respiratoriske kvotient RQ, som ligger et sted mellem 0,7 og 1,0. Årsagen til dette er som følger:

ved forbrænding af fedt ser regnskabet således ud:
C15H31COOH + 23O2 -> 16CO2 + 6H2O (og noget energi, som er det vi bruger til at bevæge musklerne)
Af ovenstående fremgår det at den rene fedtforbrænding altså kræver 23O2 (ilt), og udskiller 16CO2 (Kuldioxid)
Dette medfører at den respiratoriske kvotient RQ bliver -> 16/23 = 0,7

Ved forbrænding af kulhydrat ser regnskabet således ud:
C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O (og noget energi, som er det vi bruger til at bevæge musklerne)
Her bliver RQ altså 6/6 = 1

I marathon er kulhydrat den knappe ressource. Derfor - des mere effektiv en fedtforbrænding du kan opøve - des længere tid kan du løbe hurtigt. Man kan optræne evnen til at fedtforbrænde og netop dette er nøglen til en god marathon præstation. Fedtforbrændingen trænes på de laange langsomme ture, hvor det er vigtigt at man netop holdre det langsomme tempo. Et for hurtigt tempo, styrker ikke din fedtforbrænding i samme grad og øger samtidig risikoen for skader. Testen her giver et billede af de tempi hvori der skal løbes for den optimale træning af fedtforbrændingen. Et andet udtryk for fedtforbrændingen er også løbeøkonomien (altså hvor langt kan du løbe på literen). Når man træner fedtforbrænding, træner man altså samtidig sin løbeøkonomi. Det er - synes jeg - et godt fixpunkt at holde som fokus i netop den type træning.    

Hvorfor tog jeg testen?
Tja... Jeg må vel efterhånden erkende at jeg er blevet til ham den lidt underlige person i selskabet, som har fået løb på hjernen. Jeg vil rigtig gerne blive en bedre og hurtigere løber. Hvordan man bliver det, har stået som et mysterium lige siden jeg begyndte at løbe.

Jeg kan godt bruge min sunde fornuft med argumenter som: "Træn det du vil være god til.", "Sørg for ordentlig hvile.", "Sørg for ordentlig kost." etc. etc. Men jeg synes også at man skal udfordre de floskler som hurtigt opstår, når man tror man har fundet frem til noget der virker.

Udagngspunktet for testen har jeg dog ikke haft svært ved at begribe denne gang. I bund og grund sættes der tanke bag anerkendte træningsformer som Lydiard, Daniels og McMillan også står for.

Næste mål hedder Berlin Marathon - måske med en enkelt 10´er eller to og et Powerrade ind imellem - Jeg afventer rapporten på testen fra Claus Hechmann og mener, med den i hånden at have et godt udgangspunkt for de tempi jeg bør holde mine træningspas indenfor.

Vi ses derude.  

Relevante links:
Vil du testes som eliten (Artikel hos Sparta)
Artikel i Politiken
Oxycon Pro Mobile

Kommentarer

  1. Det kunne være rigtig interessant at høre, hvad udbyttet af testen var for dig. Har selv overvejet at tage den, men er i tvivl om jeg som glad amatør kan bruge den til noget. Om den, som du også er inde på, vil kunne give andre svar og retninger for træningen end hvad man har i forvejen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Peter, Personligt synes jeg at testen var med til at give hele min træning et ønsket drej imod noget mere seriøst - altså en rent psykologisk effekt. Desuden får du et estimat på din VO2max, som jeg så kunne se var steget siden sidste måling, da jeg deltog i kombistudiet sidste år. Min træner Tanja Ravnholt har desuden haft udbytte af testen i form af at hun kunne aflæse nogle intensitetsniveauer for min træning og indarbejde disse i sin planlægning. (det er lidt det samme som Claus Hechmann tilbyder efter træningen).

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag