Translate

Etapeløb Bornholm 2013 - løbsberretning

Udtæret på vej under Hammer etapen. Foto: Kenneth Jensen
Etapeløb Bornholm - også kaldet det uofficielle nordiske etape mesterskab - blev i år afviklet for tyvende gang. Det hele finder sted på solskinsøen i uge 30. Man løber fem dage mandag til fredag i et smukt og varieret terræn. Således har man to relativt flade 10km. løb. Et 5,8km langt strandløb på Dueodde. Et bakkeløb i den smukke Almindinge Skov midt på øen på 7,8km og endelig "Hammer etapen" en bjergetape på 8,5km. der slutter af med en knap 500m lang tocifret stigning op til Hammer fyr.

Løbet er en kæmpe begivenhed på Bornholm og med ca. 2500 deltagere dagligt en af ugens ubestridte atraktioner. Dagligt rapporterer TV2 Bornholm 2 timer fra etapen i bedste Tour De France stil og Bornholms tidende udgiver 3-4 etapesider. Løbets præmiepenge (25.000kr til den samlede vinder) er desuden medvirkende til at nogle af de aller bedste hjemlige atleter dukker op for at dyste. I det aktuelle løb deltager bl.a. Abdi-Hakin Ulad, Morten Munkholm (begge med tider på under 14min på 5k i år). Thijs Nijhuis der har løbet under 30 på 10k. Lars Budolfsen (der løb Hamborg marathon i 2.17.36), samt et par hurtige kollegaer fra Sverige og Norge, og yderligere tre kenyanere. Henrik Them var også tilmeldt løbet og var oven i købet taget i forvejen for at træne, men han blev desværre skadet under træningen og måtte udgå.

Løbet indeholder også et hav af indlagte præmier i form af lodtrækningspræmier, holdkonkurrencer, aldersklasser, Hammerdysten, etapepræmier mv. Dem kan man jo se om man kan nappe et par stykker af, samtidig med at man følger sine nærmeste konkurrenter. Jeg har aldrig løbet Etape Bornholm før, men kan efterhånden godt se atraktionen. Min gode ven Jakob Frederiksen har gentagne gange opfordret mig til at stille op, men det er endnu ikke lykkedes mig at kombinere med en eventuel ferie. Nu stod Tanja og jeg så rent faktisk og skulle en tur til Bornholm, så jeg kunne ikke længere sidde opfordringen overhørig.

Efter min tilmelding bliver jeg kontaktet af Jonas Lyngholm (ham støder jeg efterhånden ind i på hvert eneste løb:-). Jonas spørger om jeg vil deltage på Spartas 1 - hold. Der mangler en mand udover ham, Lars Budolfsen, Henrik Krak, Chris Wydojnik og Simon Christoffer Fuhrmann. Etapen ligger i virkeligheden ikke specielt godt i forhold til mine forberedelser til Berlin, så planen var egentlig at tage den lidt med ro, men med deltagelsen på Sparta holdet, handler det pludselig om at vinde en konkurrennce. På den anden side er det måske meget godt for præstationen med lidt ekstra spænding, så jeg beslutter mig for at takke ja til Jonas også.

Hasle - Første etape - mandag
Den første etape er en relativ overkommelig 10k, med start i Hasle, hvor man løber sydover igennem nordskoven, der grænser op mod Rønne. Der er en smule bakket i starten, men det lader til at gå begge veje, og så er der en lille slugt midtvejs, hvor man løber igennem noget sand. Det er ikke mere end 30 meter, men alligevel stærkt generende. Herefter er det nærmest lige hjem. Jeg løb en lang tur (22k) og en tempotur (15k) i området om fredag og lørdag. Specielt tempoturen gik lidt skidt, med tunge ben, men omvendt skal jeg også lige vende mig til terrænet. Om søndagen vælger jeg at tage en kort restitutionstur på 11k, istedet for en planlagt 30k tur. Den forgangne uge har jeg forberedt mig ved at trappe lidt ned i mængden (samlet 92k), og så har jeg løbet min korte tempotur tirsdag i "bakkerne" omkring Frederiksberg Have. Selvom jeg siger til mig selv at det bare er en god oplevelse og at jeg skal tage den med ro, er jeg alligevel nervøs som ind i helvede op til start. Det er det sædvanlige. Jeg lærer det aldrig.

Rutekort Hasle etape 10k: Kilde: Etape-Bornholm.dk
Starten går og jeg flyver ud af gelledet. Vi ligger i et pace omkring 3.11, men mine ben fornemmer ikke rigtig noget endnu. Jeg vurderer at starten er god og søger at finde en rytme. efter knap en km. er der pludselig en løber som skubber til mig bagfra. Det er Isabellah Andersson, en sort svensk løber og en af favoritterne til at vinde hos kvinderne. Jeg ved på det tidspunkt intet om hvem hun er, men det er ret tydeligt at hun gerne vil fremad og har fart på. Hun hægter sig på gruppen foran mig og jeg falder lidt ned. Jeg når at tænke "Hvad allerede?" om udsigten til at skulle løbe alene, da Jonas´ bror Allan Lyngholm overhaler og jeg hægter mig på ham. Det går op og ned ad bakkerne i raskt tempo. Vi runder 3k på under 10 minutter og jeg bliver klar over at det går stærkt. nu er der samtidig kommet tre løbere fra NBRO running op i vores gruppe. NBRO er nok de nærmeste konkurrenter i holdkonkurrencen, så jeg beslutter mig for at holde fast så godt som muligt.

Af een eller anden grund ville mit ur ikke grabbe satelitter før start. Derfor har jeg ikke fået startet det ordentligt. Jeg er derfor lidt i tvivl om splittiden da vi når 5k. Den ligger lige omkring 17 minutter og det MÅ da være ny rekord, men jeg kan desværre ikke få det verificeret. Nu går det rask nedad mod stranden og Smaragd Søen. Kort herefter kommer sandstykket, som Tanja godt nok har advaret mig imod, men som jeg overhovedet ikke har taget notits af i rutekortet. Jeg må her opgive at følge Allan og de tre fra NBRO og istedet kæmper jeg febrilsk for snart at få øje på 7km flaget. Herfra cyklede vi ind om eftermiddagen, så herfra kender jeg en del af strækningen til 9km. Jeg husker den som en lige flad strækning, hvor der godt kan løbes hurtigt. Jeg forsøger det bedste jeg har lært. Det er nogle sindsygt lange km. Flere gange er jeg ved at stoppe op og bare sige fuck til det hele. Heldigvis er det mest inde i mit hovede at det sker, så jeg får kæmpet mig igennem til 9km flaget, hvorefter der kommer en kort stigning i græs, der føles som en evighed.

På vej i mål i Hasle i ny PR 34.41. Foto: Kenneth Jensen
Herefter løber vi på asfalt ind i Hasle og drejer i to sving ned mod havnen og retur til mål. I det sidste sving står Tanja sammen med Niels. De skriger, at jeg skal slå den spurt ind NU!!!. Jeg har ingen idé om hvor langt der er til mål (det viser sig der er 200m), men det lykkes mig at øge pace en smule, og jeg kommer ind i tiden 34.41. Det er sq. ny PR og meget overraskende, taget mine forberedelser og egne forventninger i betragtning. Jeg er superglad, men også lidt svimmel over slutspurten og allerede nu tænker jeg på om det mon bliver lettere eller sværerer imorgen, hvor der skal løbes i sand.

Stillingen efter første etape. Vi er nr. 1. som hold, takket være en kanon tid af Budolfsen. Jeg kommer ind som 2. efterfulgt af Henrik Krak og Jonas Lyngholm (de fire bedste tider tæller). Jeg ligger desuden 27 i klassementet og tre i agegroup.

Dueodde - Anden etape - tirsdag
Rutekort Dueodde etape 2. 5,8km strandløb. Kilde: Etape-bornholm.dk
Vågner med relativt friske ben. Tager ud på en rolig jog (omkring 11k), og en badetur. Det er rart at få badet og blive kølet godt ned. henover middag melder løbsnerverne sig. Hvordan vil det være at løbe i sand. Tanja forsøger at berolige mig. Det er "kun" 5,8km. Men jeg er helt hylet ud af den. Jeg tror at jeg indvendigt beslutter mig for at forholde mig afventende. Det er efter min mening sjældent godt i et løb - lige pludselig er det slut og så har man ikke fået gjort det man skulle, men det kan være nødvendigt, hvis man føler sig usikker. Det er lidt vanskeligt at komme til etape starten, som ligger midt på Dueodde stranden et stykke fra målområdet. På vejen derned kan jeg igen mærke nervøsiteten over alle de laangsomme mennesker der snegler sig afsted ad en ganske smal gangsti. Jeg er sent på den da jeg forsøger at varme op. Men kan ikke rigtig komme igang i sandet. På et tidspunkt står jeg og kigger op i luften og bliver så oversvømmet af en bølge. Tak for det. Nu er de sko da våde.

Dueodde klar til start. Foto: Kenneth Jensen
Jeg laver mine stigningsløb og stiller mig i målområdet. 10. 9. 8. ... 1. Bang, så er løbet igang. Jeg er slet ikke med. Foran mig kører en ATV, og jeg bliver overhalet på begge sider af løbere. Jeg ligger ude i højre siden og følger en gut der pludselig springer ned i vandkanten for at nå til det våde sand. Mit åndedræt er helt ude af trit, men jeg kommer absolut ingen vegne. Første km. mærke passeres. Pace har været omkring 3.20. Det er ALT for hurtigt. Kort tid efter skråer vi ind over stranden. Igen bliver jeg fuldstændig opsluhgt af det bløde sand. Det er vildt ubehageligt. Som at løbe i marshmellow dejg. Og jeg har besvær med at holde tempo. 2km. Passeres og pace er nu nede omkring 3.45. Det er langt fra hvad jeg havde håbet. Det lader til at jeg nu har fundet et pace jeg kan holde og det lykkes mig at avancere et par pladser førend vi atter kommer ud på stranden, som nu IGEN skal krydses og så er der gudhjælpemig modvind i 2,5km. Jeg kæmper mig ned mod vandkanten, Men her løber der stadig folk fra starten, så der er ikke rigtig plads i det våde sand. Fuck det her er noget lort. Der er ikke andet at gøre end at få det overstået.

Få det nu bare overstået. Foto: Kenneth Jensen
Efter 3k og 4k (jeg kigger ikke længere på mine tider), skråner vi igen ind over stranden. Nu skal vi fandme også til at løbe i klitter. Jeg er helt nede og ved den sidste stejle klit før mål, er der stoppet med mennesker, som hujer og skriger. Og jeg føler overhovedet ikke jeg kan bevæge mig. Det er pinligt og ydmygende og jeg er næsten grædefærdig da jeg kommer over klitten og kaster mig i nedstigningen, kort før opløbet. Jeg har ingen spurt i mig og er pissefrustretet i målområdet.

Både Jonas og Henrik kommer ind før mig, men vi beholder da i det mindste føringen i holdkonkurrencen. I agegroup dumper jeg til en 5. plads. og sammenlagt er jeg nu nede som nr. 31. ØV.

Almindingen - Tredie etape - onsdag
Vågner med friske ben onsdag. Igår var det min fødselsdag. Nu er jeg officielt 43. Efter min morgenjog på 10k, går jeg igang med madlavningen til om aftenen. Vi skal mødes med Niels og Anette efter løbet og have picnic. Tanja skal gå til hånde i Sportigan, som en del af hendes sponsorkontrakt. Det er atter en varm og solrig dag.

3. etape i bakker. Almindingen. Kilde: Etape-Bornholm.dk
Kl. 16.45, mødes vi med Niels og Anette for at køre med dem i bil til etapen der skal foregå i Almindingen. Danmarks trediestørste skov omtrent midt på Bornholm. Ruten er bakket, og det tiltaler mig umiddelbart mere end gårsdagens strandløb. Vi er der i god tid, og jeg render og varmer op i næsten tre kvarter, før jeg stiller op bag start kl. ca. 18.05. Pludselig træder en herre med pandebånd, langt hår og hestehale frem for at stille sig i feltet. Han giver hånd til Munkholm, Abdi og Lars. Det er Henrik Jørgensen. Danmarks eneste marathon løber nogen sinde til at løbe under 2.10. En legende, bosiddende på Bornholm.

Så går starten. Idag skal jeg ihvertfald ikke tøve med at komme ud af blokken. Benene snurrer lystigt, idet jeg flyver afsted. Det er en god start. Efter godt en km. bliver jeg overhalet af Henrik Jørgensen. Isabellah Anderson har også passeret mig og nu kommer NBRO løberne fra i mandags. Vi er ved omtrent 2km, og jeg kan mærke at jeg er ved at bide mig fast i løbet. Jeg hægter mig på NBRO drengene.

En kort overgang forsøger jeg at trække fra, men bliver hentet. Jeg kan høre at de taler sammen, og ikke har i sinde at lade mig slippe, så jeg beslutter mig for ikke at forcere unødigt og bare hænge på. Nu går det nedad og opad på skift. Det er hårdt, men jeg er relativt tryg og der er momenter i løbet, hvor jeg ligefrem føler at jeg sparer lidt overskud op. Pludselig er vi på opløbet. Det er en stigning over ca. 200 meter, som føles ret lange. Kort forinden har vi passeret Allan Lyngholm og jeg troede også jeg havde smidt den ene af NBRO drengene, men sidstnævnte er kommet tilbage og det lykkes mig ikke at hente ham i slutspurten.

Alt i alt holder jeg dog fast, og med Budolfsen helt oppe foran, udbygger vi føringen i holdkonkurrencen. Jeg kommer ind som toer på holdet og avancerer til en samlet 26 plads. Godt hjulpet af at løbets to kenyanere er udgået, efter at de indså at de var uden chancer for at vinde pengepræmien, hvorefter de var blevet efterladt uden mad og bopæl af deres svensk/marrokanske manager. Løbet er min genrejsning efter en skidt etape på Dueodde.

Hammeren - Fjerde etape - torsdag
Med reference til de store etape løb indenfor cykling, bliver fjerdedagens etape også kaldet "Kongeetapen". Forrest i klassementet ligger Abdi, efter en forrygende 10k i mandags. Men Morten Munkholm ligger lige efter og har taget sekunder i løbets to foregående etaper. Der er lagt i kedlen til en spændende dyst mellem de to idag.

Rutekort hammer etapen. Kilde: Etape-Bornholm.dk
Se Etapens højdekort her

Etapen er uhyggelig i den forstand at den starter med en stigning der varer i to km. Herefter går det stort set nedad bakke, indtil 7km. Hvorefter der atter kommer en lille modbydelig stigning, kort før de sidste 435 meter op til mål med en stigning på 75 meter (17%). Der er indlagt en særskilt bjergpræmie "Hammerdysten" til den der klarer sig hurtigst op ad den sidste stigning.

Benene føles gode, men jeg er alligevel anspændt og nervøs for det der skal ske. Forude venter en stigning over to km. og jeg er lidt i tvivl om hvordan den skal angribes. Jeg beslutter at give den alt hvad jeg kan trække, og da starten går er jeg blandt de 10 første efter 200m. Så begynder det imidlertid at gå langsommere. Jeg har oparbejdet en iltgæld og de to km. forude synes nu helt uoverskuelige. Jeg må acceptere at blive overhalet af flere der ligger under mig i feltet.

Efter de første par km. plejer jeg at komme bedre ind i løbene og det gør sig også gældende denne gang. Nu går det nedad og jeg forcerer på nedstigningen, for at indhente det tabte. Det går godt og kort efter 4k, henter jeg Henrik Krak, som ligger lige bag NBRO løbernes 4. mand.

På vej op ad hammeren. Foto: Kenneth Jensen
De tre øvrige NBRO drenge holder lidt bedre sammen længere oppe foran og jeg får kontakt. Min vejrtrækning er ubehagelig rallende, men jeg får den under kontrol, og vi haler langsomt ind på et par andre løbere. Heriblandt Martin Eisemann de Almeida. Jeg løber faktisk og hygger mig lidt. Som forberedelse til at skulle give den hele armen til Hammerdysten. Da vi når til den lille stigning omkring 7km. Den er simplethen ved at tage livet af mig, og da vi når til 8k, og Hammerdysten starter, er jeg helt blæst. Jeg knokler op ad bjerget i, hvad der må forekomme sneglefart. (Det viser sig at være pace 5.45), og jeg slutter som nummer 70 i Hammerdysten. Lyspunkterne er, at vi holder fast i holdkonkurrence placeringen, der nu lader til at være sikret, samt at jeg kommer i mål denne gang før Isabellah Anderson, i tiden 31.50. Jeg fastholder placeringen som nummer tre i age group og avencerer til en samlet 25. plads i løbet.

Rønne - Femte etape - fredag
Jeg er egentlig ikke specielt mærket af løbet igår. Jeg har jogget mine 11k om formiddagen og også lige taget en svømmetur ved stranden. Alligevel er jeg en smule beklemt ved at skulle stille op til konkurrence endnu engang på denne sidstedag. Jeg tænker at jeg vel kan løbe tieren i et snildt tempo omkring 37minutter og så alligevel vinde hldkonkurrencen. Men pludselig betyder klassementet i agegroup og overordnet noget. Jeg vil sq. da holde min 3. plads og min 25. plads. Så der skal kæmpes idag, ikke slappes af. Ikke noget med paradeløb her.

Rutekort etape 5. 10k i Rønne. Kilde: Etape-Bornholm.dk
Ruten er flad, som en pandekage og det burde passe mig godt. Som sædvanligt beslutter jeg mig for et hårdt udlæg og følger faktisk med de forreste til knap en km. Så må jeg slippe og da NBRO drengene dukker op hægter jeg mig atter på. Der begynder at tegne sig et mønster. Ved omtrent 3k, får vi følgeskab af Anna Holm (Henrik Jørgensens datter), som kun løber denne rute og ikke hele etapen. den gruppe holder det meste af vejen hjem. Jeg er ikke specielt presset, men noterer mig at vi passerer 5k i en tid omkring 16.56. Det er klart under 17 minutter - så fik jeg den med hjem til samlingen. Ved 7,5k, splittes vi ad en smule og en af NBRO drengene slipper. En anden ryger ved 9k, og jeg er lidt sen til at opfatte det, så jeg kommer ikke med da de to foran stikker af. Jeg sætter farten op, men er godt stegt og egentlig ikke topmotiveret, da vi kommer ind på Rønne stadion med 300m igen. Pyha... Så bliver det alligevel en hektisk finish. Jeg kommer ind i tiden 34.46, hvilket omtrent er min anden bedste tid nogensinde. Alle placeringer holdes og jeg vinder et par sko i holdkonkurrencen.

Vinder af Holdkonkurrence til Etape Bornholm 2013; Lars Budolfsen, Jonas Lyngholm, Jakob Vibild, Henrik Krak Hansen, Simon Christoffer Fuhrmann og Chris Wydojnik. – sammen med Lars Budolfsen, Jonas Lyngholm, Jakob Vibild, Chris Wydojnik og Simon Christoffer Fuhrmann. Foto: kenneth Jensen

Evaluering
Min samlede tid bliver på 2.31.59. Det rækker til en placering som nr. 25. og en tredieplads i aldersklassen. Der er et stykke til førstepladsen (i age group), som vil kræve at jeg løber knap 5 min hurtigere samlet. Det er svært at sige om det er realistisk til næste år. Hvis ikke, vil jeg nok ikke deltage igen. Løbet io sig selv er en fantastisk oplevelse og opfindelse, men med min racebug, er det simpelthen for anstrengene midt i ferien at skulle deltage i løb fem dage i streg.

Benene har det rigtig godt. Jeg havde frygtet at de ville tage skade af disse fem dage og spolere min optakt til Berlin. Nu tror jeg imidlertid at de har gjort gavn og jeg glæder mig til at mærke om det er tilfældet henover de næste par uger.

Kommentarer

Populære indlæg